Voormalig hordeloper Jonathan Nsenga wordt de topsportcoördinator aan de andere kant van de taalgrens. De Belgische recordhouder op de 60m en 110m horden zal Frédéric Kimmlingen, die op 1 januari technisch directeur wordt bij de LBFA, opvolgen.

Eind oktober kwam het nieuws dat Rutger Smith de rol van topsportcoördinator op zich zou nemen bij de Vlaamse Atletiekliga. Nu is er ook langs Franstalige kant nieuws, aangezien Jonathan Nsenga de plak zal zwaaien. Nsenga volgt Frédéric Kimmlingen op.

De 46-jarige Nsenga is geen kleine naam binnen de Belgische atletiekwereld. De voormalige trainer van onder meer Adrien Deghelt en Anne Zagré geldt nog altijd als de meest succesvolle mannelijke atleet op de hoge horden ooit in ons land. Op het EK in zaal van 1996 behaalde Nsenga een bronzen plak. Twee jaar later viel hij net naast het podium op het EK indoor. Outdoor was hij in 1999 goed voor een achtste plaats op het WK. De atleet op rust won ook drie medailles op de Universiade, waarvan één gouden en twee zilveren plakken. Zijn Belgische records van 13″25 en 7’55 werden de afgelopen jaar nooit echt bedreigd.

Niet langer trainer van Zagré

Anne Zagré – Foto: Jeroen De Meyer

Tot en met dit jaar was Nsenga de coach van de Belgische recordhouder op de 100m horden bij de vrouwen, Anne Zagré. Zijn atlete haalde de halve finales van het WK in Doha. Dat WK zal voorlopig het laatste kampioenschap zijn waarbij de atlete getraind werd door Nsenga, aangezien hij zijn nieuwe functie niet mag combineren met het trainerschap. Zagré trainde het afgelopen jaar ook al deels onder Juan Da Silva, die Nsenga in het verleden naar zijn successen loodste.