Eliott Crestan heeft zich op de Brussels Grand Prix in eigen land verzekerd van een rechtstreeks ticket naar de Olympische Spelen in Tokio. Crestan liep moederziel alleen na het wegvallen van de haas naar de vierde prestatie aller tijden met 1’45″19. Belangrijker voor onze landgenoot: met die chrono doet hij één honderdste beter dan de olympische limiet. Crestan leek op weg naar Tokio via de World Ranking, maar is dus nu automatisch zeker van Tokio. Hij scherpt ook zijn PR aan met net geen seconde. 

De olympische limieten lopen vlotjes binnen de afgelopen weken. Eliott Crestan heeft zich namelijk tijdens de Brussels Grand Prix verzekerd van de Olympische Spelen in Tokio op de 800m. Crestan had zijn zinnen gezet op de olympische kwalificatie waarvoor 1’45″20 nodig was. De afgelopen weken was de Belgische recordhouder in zaal nog op zoek naar zijn beste benen, maar die vond hij vandaag duidelijk wel in het Koning Boudewijnstadion. Na puik haaswerk van Laurens Schockaert snelde Crestan op zijn eentje naar 1’45″19, één honderdste onder de limiet dus.

Crestan schuift zo op naar de vierde plaats op de ranking aller tijden in eigen land. De 22-jarige atleet scherpte zijn PR aan met net geen seconde. “Ik hoopte om vandaag onder 1’46 te duiken, maar dit had ik niet verwacht. De omstandigheden waren er om een stevige tijd neer te zetten en ik had een goeie haas tot en met 450m. Het is vooral een grote opluchting dat ik me geen zorgen meer hoef te maken over de World Ranking, want ik moet toegeven dat ik de afgelopen weken geregeld mijn positie heb gecheckt. In principe neem ik deel aan het BK, mogelijk de meeting in Luik én het EK voor beloften. Op dat EK mik ik op een medaille”, aldus Crestan na afloop.

Claeys en kwartet op 4x100m verzekeren zich van Tallinn

Naast Crestan mocht ook Eline Claeys vieren. De specialiste op de lage horden opteerde in tegenstelling tot de afgelopen weken voor een baanronde zonder hindernissen en dat deed Claeys duidelijk deugd. De atlete van ATLA van verpulverde haar PR met bijna twee seconden tot 53″28 en dook zo ruim onder de EK-limiet van 53″60. Claeys is nog op zoek naar de EK-limiet op 400m horden van 58″52. Het kwartet bij de junioren vrouwen op de 4x100m met Zoé Laureys, Marine Jehaes, Mariam Oularé en Lauryne Adeweye was goed voor een tijd van 46″00, 25 honderdsten onder de EK-limiet. De junioren mannen op de 4x100m verzekerden zich eerder al op de IFAM van deelname aan het EK. Bij de beloften vrouwen was het team in die discipline vorige week op de Putbos Memorial Léon Buyle goed voor de limiet.

Julien Watrin opende erg bescheiden zijn seizoen met een baanronde in 47″44, bijna twee seconden boven zijn PR. In april liep de atleet tijdens een stage in het Turkse Belek een spierscheur op aan de hamstring. Manon Depuydt vond in het Koning Boudewijnstadion haar snelle benen terug met een seizoensbeste van 23″60 op de 200m. Bij de mannen was Robin Vanderbemden de beste in 21″13. 400m-specialist Alexander Doom liet zich hier opmerken met een PR van 21″54.

Eline Claeys – Foto: Jimmy Cailly