Een team van ruim 300 man, 7 regiewagens, meer dan 75 van de allernieuwste camera’s en zo’n 80 kilometer aan elektriciteitskabels: de Nederlandse omroep NOS pakt volgend jaar bij de verslaggeving van het EK atletiek in Amsterdam (40 uur televisie) zwaar uit. De omroep zelf spreekt van “een monsteroperatie die qua verslaggeving de troonswisseling naar de kroon steekt”.

Misschien nog sterker dan de bereidwilligheid tot het uitgebreid in beeld brengen van zoveel moois, is het kostenplaatje: dat ligt láger dan dat van voorgaande toernooien. The Dutch Way. Bedragen werden evenwel nog niet genoemd. “Dit is technisch gezien de grootste en meest complexe tv-operatie die we als NOS ooit deden”, zegt NOS-producente Astrid Dutrenit. Technisch hoogstandje wordt een camera die de tv-kijker vliegend van ver buiten het stadion meeneemt de sportarena in.

Het EK vindt volgend jaar van 6 tot en met 10 juli plaats in het Olympisch Stadion van Amsterdam.