De selectie voor de Europabeker in Heraklion op Kreta (20 en 21 juni) werd zonet officieel vrijgegeven. Heel wat mooie namen te bespeuren op de deelnemerslijst, met in principe de snelste jaartijden als selectiecriteria. Schitteren evenwel door afwezigheid: Kevin en Jonathan Borlée.

Ook geen Nafi Thiam (examens) en Isaac Kimeli (wil genoeg hoogtestage inbouwen voor EK beloften) aan de start in Heraklion, maar laat het ontbreken van die enkele speerpunten de pret niet drukken. België levert nog steeds een stevige selectie af. Nicky Coemans ziet zijn sterk zomerseizoen beloond met een plaatsje op de 800m, Pieter-Jan Hannes loopt de 1500m en Jeroen Dhoedt zal blij zijn België nog eens te mogen vertegenwoordigen op de 3000m steeple, dankzij een 8’46 in Dessau. Thomas De Bock neemt op de vlakke 3000m de plaats van Kimeli in, Bashir Abdi komt uit op de 5000m. Philip Milanov dubbelt met de kogel en de discus. Antoine Gillet probeert de Borlées te doen vergeten op de 400m; de 4x400m-selectie bestaat uit Dylan Borlée, Watrin, Gillet, de sterk opzettende Vanderbemden, Thys en Pecceu en moet nog steeds in staat zijn hoog te eindigen.

Bij de vrouwen drukke tijden voor Hanne Claes. Zij dubbelt de 100m en 200m én maakt ook nog eens deel uit van de selectie van de 4x100m en 4x400m. Renée Eykens mag haar goede voorjaarsvorm proberen tonen op de 800m, Louise Carton moet in staat zijn een sterke 3000m neer te zetten. Jolien Boumkwo lijkt een zekerheid op heel wat punten met de hamer en de kogel.

Vorig jaar in Tallinn eindigde de Belgische ploeg nog 9de in deze competitie van de Europese First League. De top drie in Heraklion promoveert naar de Super League, de drie minst presterende landen zullen in 2016 aantreden in de Second League.

Bekijk de volledige selectie op de site van de Vlaamse atletiekliga.