Het viel niet mee om in een bijzonder druk (inter)nationaal atletiekweekend, met op zaterdag de IFAM in Oordegem en op zondag de FBK Games in Hengelo, ook op pinkstermaandag nog een Flanders Cup van niveau te organiseren. Toch sprokkelden de Lokeraars van AVLO een bijzonder aangenaam deelnemersveld bij elkaar voor de tweede manche van de Flanders Cup van 2015.

Chloë Beaucarne - Foto: Tomas Sisk
Chloë Beaucarne – Foto: Tomas Sisk

Op de spurt bij de mannen werd de talentrijke Noor Jaysuma Ndure (PR 9″99) aangekondigd. Dat hij uiteindelijk afmeldde, hoeft niet te betekenen dat de spurt daarmee volledig onthoofd werd. Enkele talentrijke Britten voeren de lijsten aan, maar ook een Arnout Matthijs in vorm kan zeker vooraan meestrijden. Ook 400m-specialisten Antoine Gillet en Seppe Thys komen van start op de halve Lokerse baanronde. Bij de vrouwen vinden we met juniors Chloë Beaucarne, Manon Depuydt en Laurence Lobbens enkele meisjes terug die wel eens dicht bij (of onder?) de EK-limiet voor junioren kunnen eindigen (11″75 op de 100m en 23″91 op de 200m). Beaucarne start ook op haar geliefde hoge horden. Hanne Claus staat op de 200m dan weer op de rand van EYOF-selectie (24″95).

Axelle Dauwens - Foto: Tomas Sisk
Axelle Dauwens – Foto: Tomas Sisk

Op de spurt met hoge horden is de Amerikaan Chris Thomas de te kloppen man. Denis Hanjoul (13″95) dook vorig jaar een eerste maal onder de 14″, maar bevestigde vorige week op het Vlaams Kampioenschap zijn kunnen opnieuw met 13″96. Het wordt vooral uitkijken naar de 400m met horden in Lokeren. Bij de mannen komen 6 internationale deelnemers aan de start die al onder de 52″ doken. Stijn Lichtert (PR 52″45) van Atletiekclub Kappelen zou in dat gezelschap weleens dicht bij diezelfde barrière kunnen komen. Bij de vrouwen is het vooral interessant te zien hoe het onze eigen Axelle Dauwens, die na de nationale interclub pas op haar tweede 400m horden van het jaar start, vergaat.

Jan Van Den Broeck - Foto: Tomas Sisk
Jan Van Den Broeck – Foto: Tomas Sisk

Lokeren heeft een sterke reputatie op de halve fond, maar daar mikte het dit jaar bij de mannen oorspronkelijk enkel op de 1500m. De grote kleppers blijven deze editie eerder afwezig, al heeft Wesley De Kerpel al aardige tijden gelopen in het Oscar Van Rumststadion. Een koppel Italianen, Stefano Massimi en Giovanni Bellino voeren de inschrijvingslijsten aan en worden gegangmaakt onder de 3’45. Op vraag van Houtlandatleet Aurèle Vandeputte kwam er alsnog een 800m in Lokeren. De eerstejaarsbelofte hoopt op een EK-ticket, maar moet daarvoor wel onder de 1’47″83 duiken. De piste is de Torhoutenaar in elk geval genegen: vorig jaar klokte hij er de limiet voor het WK voor junioren. Militair en snelste 800m-loper in 2014 Jan Van Den Broeck en Jochem Vermeulen, pas tweedejaarsscholier maar wel derde op het Vlaams Kampioenschap, haken maar wat graag hun wagonnetje aan in zo’n topreeks. Op de 800m bij de vrouwen heeft Zenobie Vangansbeke aangename herinneringen aan het blauwe tartan in Lokeren. In 2013 deed ze er bijna een volle seconde van haar PR. Na een moeilijk jaar zit zo’n prestatie er allicht niet in, al voert de Gentse met 2’04″57 nog steeds de inschrijvingslijsten aan. Een 3000m bij de vrouwen werd uitgetekend voor lokaal talent Justine Tinck. Met 9’45″87 liep zij al de EYOF-limiet met verve, maar moet in eigen huis nog sneller kunnen.

Aurélie De Ryck - Foto: Tomas Sisk
Aurélie De Ryck – Foto: Tomas Sisk

Ook de op kampnummers heeft de Lokerse Flanders Cup een reputatie te verdedigen. De verspringende Ghanees Robert Martey kwam al eens dicht bij de legendarische 8-metergrens en de Venezolaanse Munich Tovar verzekert ook bij de vrouwen een internationaal tintje aan de verspringbak. Haar landgenoot, de hoogspringer Yanez Eure, ging al over de 2m25 dit jaar. Sterke Zweden voeren dan weer de boventoon in het polsstokspringen, waar ook Aurélie De Ryck in actie komt. De studente fysiotherapie is na een jaar afwezigheid op zoek naar de Universiade-limiet van 4m20.

Van de bonkige werpers valt het meest de komst van de Bosniër Mesud Pezer op. De amper 20-jarige kogelstoter werd in 2012 vijfde op de WK voor junioren en kwam dit seizoen al tot 19m44. Jürgen Verbrugghe (in het discus en kogel) en Timothy Herman (in het speer) zijn de vertrouwde Belgische namen.  Annelies Peetroons kende vorige zomer een boerenjaar en hoopt dat in 2015 een vervolg te geven. In Lokeren komt ze aan de bak in de discuskooi.

Daarnaast staan in Lokeren ook enkele wheelerwedstrijden op het programma.

Het volledige uurrooster en meer informatie over de Grote Prijs Stad Lokeren vind je hier.

Voor het volledige deelnemersveld en live-results, moet je hier zijn.