Terwijl dit weekend heel wat ogen zijn gericht op de Europabeker in het Finsa Vaasa, staat er ook in eigen land veel te gebeuren. Zo brengt AV Lokeren alles in gereedheid om zondag in Lokeren heel wat binnen- en buitenlands geweld te ontvangen voor de 10de editie van de Grote Prijs Stad Lokeren. Wij blikken al eens vooruit.

Eline Berings (centraal) op de hielen gezeten door Beaucarne (links) en Missinne (rechts)- Foto: Jörgen Lammens

Met meer dan 1.000 inschrijvingen en 30 nationaliteiten kleurt deze vierde Flanders Cup-afspraak van het seizoen andermaal zeer internationaal. De blauwe Mondo-piste in het Oscar Van Rumst-stadion kan onder meer uitpakken met het optreden van Eline Berings op de 100m horden. Na een lange blessureperiode vierde de RCG-atlete half mei in Lokeren haar comeback, zondag hoopt ze opnieuw een stapje dichter bij de WK-limiet (12″98) te komen. Concurrentie kan ze verwachten van hordespecialistes Sarah Missinne en Chloë Beaucarne, al tekent ook de Nederlands meerkampster Nadine Broersen present. Bij de mannen wil Denis Hanjoul zijn snelle benen terugvinden, hij hoopt voor het eerst dit seizoen onder de 14 seconden te duiken. Ook Nenah De Coninck heeft op de 400m horden een welbepaald doel voor ogen. De pupil van Patrick Himschoot is al zeker van deelname aan het EK beloften, maar ook het WK in Londen staat op haar verlanglijstje. Met een chrono van 56″10 of sneller is ook het WK-minimum een feit.

Op de sprintnummers zonder horden krijgen heel wat Nederlandse kleppers de kans om hun recordtijden aan te scherpen. Op de 400 meter krijgen we waarschijnlijk Antoine Gillet te zien, al heeft hij zich ook ingeschreven voor de halve baanronde. De RESC-sterkhouder en voormalig lid van de Belgian Tornados is al even op zoek naar de topvorm van weleer, met het wereldkampioenschap in zicht hoopt hij in Lokeren alvast opnieuw aan te knopen met een mooie chrono. Ook Laetitia Libert wil zich laten gelden op de 400 meter, zij kan zich misschien wel in de kijker lopen voor de 4x400m-damesploeg. Traditioneel komen ook de wheelers aardig aan hun trekken op de AVLO-piste, met olympisch kampioen Peter Genyn kan de sport zich geen betere ambassadeur wensen. Genyn verschijnt zondag aan de start van de 100 en 400 meter voor wheelers.

Brecht Bertels – Foto: Tomas Sisk

Op de 800 meter mogen Brecht Bertels en Pieter Claus opboksen tegen een internationaal elitegezelschap, in hun zog kunnen Pieter Sisk en Brecht Fasseur een gooi doen naar de vereiste voor het EK junioren. Bij de vrouwen test Zenobie Vangansbeke haar snelle benen, als leerkracht wil zij haar vakantie alvast in schoonheid inzetten. Ook Justine Tinck mag natuurlijk niet ontbreken, voor eigen publiek houdt ze het dit keer op twee baanrondes. Op de 1500 meter hoopt het viertal Stijn Baeten – Ali Hamdi – Dame Tasama  Aurèle Vandeputte op een razendsnelle race, ze kunnen rekenen op concurrentie uit Marokkaanse, Nieuw-Zeelandse en Franse hoek.

Afsluiten doen we ditmaal met de kampnummers. In het verspringen bij de mannen leidt Corentin Campener de Belgische kudde, een stevige brok voor de Bulgaarse 8 meter-springer Denis Eradiri. Ook Tobias Capiau hoopt hoge ogen te gooien, de ATLA-atleet mikt op de EK-beloftenorm (7m70). Naar datzelfde Europees kampioenschap in Bydgoszcz wil hij maar wat graag boezemvriend Emile Verdonck meenemen. Verdonck probeert in het hoogspringen te voldoen aan het EK-minimum, de lat voor een ticket naar Polen ligt op 2m18. Zijn Britse leeftijdsgenoot Chris Kandu kwam dit seizoen al tot 2m26 en neemt in Lokeren de show ook deels voor zijn rekening.

De volledige deelnemerslijsten vindt u dankzij Team Artic via deze link, meer info over deze Grote Prijs van de Stad Lokeren vindt u via de website van de organisatie.