De Grote Prijs Stad Lokeren wil zijn reputatie op de middellange afstand ook in 2015 alle eer aandoen. Oorspronkelijk stond geen 800m mannen op het programma, maar op uitzonderlijke vraag van eerstejaarsbelofte Aurèle Vandeputte komt die er nu toch. En wat voor één! De organisatie stelde immers alles in het werk om de HAC-atleet naar een chrono onder de 1’47″83, het minimum voor het EK voor beloften, te loodsen.

Foto: Tomas Sisk
Ismael Debjani – Foto: Tomas Sisk

Aurèle Vandeputte is pas aan zijn derde jaar als VAL-atleet bezig, maar plaatste zich vorig jaar al – ook op de Grote Prijs Stad Lokeren – voor het WK voor junioren. Met een knappe 1’48″15 klokte hij toen een vierde juniortijd in België ooit. Niet toevallig drong de student bio-ingenieur ook dit jaar aan op een snelle reeks op de dubbele baanronde in Lokeren. De organisatie ging speciaal voor Vandeputte zelfs op zoek naar enkele tegenstanders van internationaal niveau, want op het oorspronkelijke uurrooster was geen sprake van een 800m voor mannen.

Met Mathias Sanctorum als tempomaker wordt een goede doorkomsttijd alvast gegarandeerd voor die ene topreeks. Van Belgische zijde wil ook Ismael Debjani, huidig Belgisch kampioen op de korte veldloop, zijn graantje meepikken. Na winst op de B-meeting in Tongerlo wil de CABW-atleet ook in de Durmestad voor winst gaan. De Brit Gareth Warburton (1’47″04), olympiër in 2012, en de Albaniër Musa Hajdari (1’47″40) hebben op de papier de snelste chrono’s.

Topreeks 800m mannen

1 Gareth Warburton GBR 1.47.04

2 Musa Hajdari Albanië 1.47.40

3 Aurele Vandeputte BEL 1.48.15

4 Ismael Debjani BEL 1.48.58

5 Jorian Damen NED 1.48.73

6 Andreas Kramer FIN 1.49.01 i

7 Astrit Kryeziu Kosovo 1.49.10

8 Granit Kryeziu Kosovo 1.53