Derde keer, goede keer: na twee gemiste deelnames door een val en een ongeluk, wil rolstoelatlete Marieke Vervoort nu nog één keer schitteren op de Memorial Van Damme. Eén keer, want ze voelt zichzelf hard achteruitgaan. “Soms slaap ik ’s nachts nog amper. Ik ben mijn euthanasieplannen in orde aan het brengen.”

‘Wielemie’, zoals Vervoort zich graag laat noemen, zal op 11 september in Brussel deelnemen aan een proef wheelen. In 2013 en 2014 stond de memorial ook al op de agenda, maar een val op het WK en een ongeluk waarbij ze kokend water over zich heen kreeg, verhinderden die deelnames toen.

“Ik wil op de Memorial nog één keer laten zien wie Wielemie is. Het wordt een heel emotioneel moment. Mijn spieraandoening is progressief. Ik ben op het punt gekomen dat ik sommige nachten nog amper slaap. Jammer genoeg ben ik ook mijn euthanasieplannen al in orde aan het brengen.”