Ali Kaya: de naam zegt u wellicht iets. De jonge genaturaliseerde Turk haalde het op de Europese juniorenkampioenschappen veldlopen in 2013 in een beklijvende sprint van Isaac Kimeli en schitterde afgelopen zomer nog met winst in de 3000m op het EK in Praag in een tijd van 7:38. Nu haalde de amper 21-jarige Kaya nogmaals zwaar uit: 27:24.09 op de 10.000m, genoeg voor een Europees U23-record.

Foto: Jeroen De Meyer
Foto: Jeroen De Meyer

Kaya klaarde het kunststukje zaterdag op de nationale kampioenschappen in het Turkse Mersin. De jonge Turk had een voorsprong van meer dan 24 seconden op eerste belager en Keniaan Amos Kibitok, die niet in aanmerking kwam voor de nationale titel. Bij de vrouwen won Emine Hatun Tuna in 33:43.41. Kaya was sowieso al torenhoog favoriet voor de Europese U23-titel later op het jaar in Tallinn en zet die status nu nog meer kracht bij.

Het is niet Kaya’s eerste exploot op de 10.000m. Op de Europese kampioenschappen van 2014 in Zürich moest hij maar nipt de duimen leggen voor Mo Farah en Andy Vernon. Een jaar eerder, in 2013, had hij ook op de 10.000m de tegenstand al op meer dan een ronde gezet op de Europese juniorenkampioenschappen in Rieti.