De Keniaan Bernard Kipyego heeft de 39ste editie van de marathon van Amsterdam op zijn naam geschreven. Hij bleef met 2:06:22 zijn landgenoten Rotich en Mwagangi voor. Willem Van Schuerbeeck en Jesse Stroobants waren beiden gestart om hun persoonlijke records aan te scherpen. Voor Van Schuerbeeck was dat 2:13:55, Stroobants hoopte op een tijd onder 2:16, wat een flinke brok van zijn persoonlijke record van 2:18:38 zou zijn. Al snel werd duidelijk dat deze tijden er niet zouden in zitten.

Om 9u30 gingen de lopers van start in het Olympisch stadion Van Amsterdam. Vooraan in de wedstrijd werd al na 5km duidelijk dat het parcoursrecord van 2:05:36, vorig jaar gelopen door “Mister Amsterdam” Wilson Chebet, te hoog gegrepen zou zijn. De thermometer naderde snel 20 graden en er was ook veel wind, waardoor ook de wedstrijd van onze Belgische toppers er niet makkelijker op zou worden.  Voor beide heren werd het halfkoers al duidelijk dat deze doelstellingen moeilijk gingen worden. Van Schuerbeeck kwam door na 21km in 1:07:37, een goedee twintig seconden later volgde Stroobants. Vooraan in de wedstrijd werd het tempo opgevoerd.

Jesse Stroobants slaagde niet in zijn doel om onder de 2:16 te duiken - Foto: Tomas Sisk
Jesse Stroobants slaagde niet in zijn doel om onder de 2:16 te duiken – Foto: Tomas Sisk

Wilson Chebet , de Keniaanse winnaar van de afgelopen drie jaar, kon na 30 kilometer het tempo van de kopgroep niet volgen. De houder van het parcoursrecord greep daardoor naast zijn vierde overwinning op rij. De andere favorieten  Abel Kirui en Ayele Abshero, die op papier de snelste man was met een persoonlijk record van 2:04:36, konden de verwachtingen niet waarmaken.

Het waren outsiders Kipyego, Rotich en Mwangangi die zich na 35 kilometer konden afscheiden van de favorieten. Kipyego plaatste een ultieme demarrage op 3 kilometer van de finish en zijn metgezellen kraakten. Kipyego kon nog net iets versnellen, waardoor hij in 2:06:22 over de finish kwam. Dat betekende een persoonlijk record voor de 28-jarige Keniaan, die in Amsterdam zijn eerste marathonzege boekte. Het podium  overigens bestond volledig uit Kenianen. Achter Kipyego eindigde Lucas Rotich als tweede in 2u07:18, John Mwangangi pakte in 2u07:28 het brons.

Willem Van Schuerbeeck kreeg het de laatste kilometers heel zwaar. Hij kwam uiteindelijk als 12de over de finish in een tijd van 2:19:03. Jesse Stroobants volgde een vijftal minuten later in 2:23:40. De omstandigheden hadden ze allebei tegen en het uitvallen van de Nederlander Patrick Stitzinger ,die hetzelfde doel had als Stroobants ,kreeg na 2km al last aan de hamstring en stopte meteen. Zijn haas stopte ook en daardoor werd het voor zowel Van Schuerbeeck en Stroobants nog moeilijker.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Betelhem Moges uit Ethiopië met 2:28:35. De 23-jarige atlete debuteerde begin dit jaar in Dubai op de marathon met een tijd van 2:26:42. In Amsterdam kwam Moges  niet in de buurt van haar persoonlijk record, maar ze was wel de sterkste.  De Keniaanse Ogla Kimaiyo kwam 40 seconden later als tweede over de finish, Diane Nukuri Johnson uit Burundi werd derde in 2u29:35.