Jesse Stroobants houdt het na de CrossCup-manche in Mol voor bekeken. De 35-jarige afstandsloper geeft in een open brief aan dat hij zijn job en gezin niet langer kan combineren met het atletenbestaan. “De laatste maanden heb ik gemerkt dat aanmodderen mij niet vrolijker maakt.”

Speakers, journalisten en supporters krijgen op 6 november in Mol nog een laatste kans om Jesse Stroobants in actie te zien. De atleet van DCLA, die kan terugblikken op een rijkgevulde atletiekcarrière, kondigde in een open brief zijn afscheid aan. Die beslissing drong zich naar eigen op door de zware combinatie van zijn managementfunctie aan de KU Leuven en het onderhouden van een gezin met een jong zoontje.

“Wat er al een tijdje zat aan te komen, is nu een realiteit”, steekt Stroobants van wal. “Eindelijk de knoop doorgehakt: ik stop met atletiek, ik stop als competitie-atleet. Op 6 november loop ik mijn laatste wedstrijd tijdens de CrossCup-manche van Mol.” Die afscheidswedstrijd is niet toevallig een wedstrijd van het CrossCup-circuit.  “Wij Belgische afstandslopers hebben zo veel te danken aan het feit dat dit criterium bestaat. Het haalt het grootste in de Belgische veldlopers naar boven, en zorgde voor een ongeziene media-aandacht die andere sporten vaak zo missen.”

Foto: Johnny De Ceulaerde
Foto: Johnny De Ceulaerde

Stroobants was van eind 2006 tot eind 2008 profatleet bij Atletiek Vlaanderen. Hij mocht vier keer deelnemen aan het EK veldlopen en was in 2006 ook actief op het EK outdoor in Göteborg. “Het is mooi geweest. En ja, het had nog mooier kunnen zijn. Blessures zijn een deel van mijn loopbaan als afstandsloper geweest. Blessures die ervoor gezorgd hebben dat ik nooit mijn ambities op de marathon heb kunnen waarmaken. Een afstand waarvan ik nog altijd overtuigd ben dat ik er grootse dingen op had kunnen laten zien. Toch blik ik tevreden terug op een loopcarrière van pakweg 13 jaar op het hoogste Belgische niveau.” Stroobants onderstreept dat hij onder meer trots is op zijn record van 28’13 op de 10.000m, toen goed voor de 9de Europese jaartijd. Bovendien heeft hij drie generaties (halve) fondlopers het vuur aan de schenen kunnen leggen, mag hij zich een heel succesvolle tempomaker op de marathon noemen en heeft hij ook 20 jaar kunnen rekenen op de steun van DCLA en trainer Wim Wouters.

De volledige open brief van Jesse Stroobants kunt u hier lezen.

Jesse, bedankt voor al die wijze woorden en mooie jaren!

Tweets: