Morgen zal Kenenisa Bekele aan de start verschijnen van de tweede marathon uit zijn carrière, in Chicago. Bekele, die begin april in Parijs de klok liet stoppen na 2:05:03, ambieert een zege in een nieuw parcoursrecord (2:03:45).

Foto: Marie-Lan Nguyen
Foto: Marie-Lan Nguyen

Kenenisa Bekele, die op de piste zowat alles won wat er te winnen viel, wil zich de komende jaren volledig op de wegatletiek storten. Morgen is hij de te kloppen man op de marathon in Chicago. Het is nog maar voor de tweede keer dat hij de 42,195 km in wedstrijdverband afwerkt, maar zijn besttijd wil hij meteen een pak scherper stellen. In Parijs, begin april, wist hij meteen al een wereldrecord te vestigen op de marathonafstand. Hij zette de snelste debuutmarathon ooit neer met een chrono van 2:05:03. In zijn tweede marathon zal het kersvers wereldrecord van Dennis Kimetto (2:02:57) wellicht nog niet sneuvelen. De hazen zullen desalniettemin er stevig de pees opleggen en halverwege proberen doorkomen na 1:01:40, dat is overigens even snel als op de marathon in Berlijn (waar Kimetto uiteindelijk na 1:01:45 passeerde),  om dan nog tot het 30 km-punt te proberen doorlopen. Bekeles objectief is om ervaring op te doen en te zegevieren, daarenboven zit het parcoursrecord van 2:03:45, ook in zijn hoofd. Mocht dat sneuvelen, zou er een bonus van om en bij de $ 75.000 aan verbonden zijn, helemaal ook niet onbelangrijk. Het onderwerp van het wereldrecord op de marathon werd op de persconferentie gisteren natuurlijk ook aangesneden. Bekele ziet het niet meteen gebeuren dat er een atleet onder de 2 uur duikt, al is zijn manager Jos Hermens een andere mening toegedaan. Hij gelooft dat er op het vlak van training nog heel wat progressie zit en gelooft dat er binnen de 10 à 20 jaar wel een duik onder de magische grens inzit.