Ook Sebastian Coe, vice-voorzitter van de IAAF, heeft zich openlijk geuit over de nominatie van Justin Gatlin voor Atleet van het Jaar. Coe zegt dat er “big problems” zijn wanneer een voormalig dopingzondaar het kan schoppen tot de shortlist.

Topsprinter Justin Gatlin ging er vier jaar tussenuit door dopînggebruik, maar kende in 2014 een boerenjaar. De suprematie die de Amerikaan op de Memorial Van Damme tentoonspreidde, was niet meer dan een gepast slot.

Met 9″77 op de 100m en 19″68 op de 200m sluit Gatlin het jaar af als snelste ter wereld. Dat de voormalige Olympische en meervoudige wereldkampioen het schopt tot de shortlist van Atleet van het Jaar is dus niet geheel onlogisch. Toch uitte ook discuskampioen Robert Harting eerder al zijn ongenoegen. Hij vroeg zelfs verwijderd te worden uit de lijst met genomineerden. Dat ook IAAF vice-voorzitter Coe openlijk zijn mening geeft is opvallend. “Je zou verrast zijn als ik hier zou zitten en er optimistisch over zijn”, klonk hij cryptisch. “Ik heb er persoonlijk gewoon grote problemen mee.”