We hebben Brecht Bertels al even moeten missen in het atletiekcircuit. De 19-jarige atleet van Duffel AC kreeg voor het tweede opeenvolgende jaar een serieuze blessure te verduren. Een ontsteking aan zijn adductoren weerhield hem om op de piste mooie dingen te laten zien. Maar de 800m-loper, die al heel wat successen boekte met als uitschieter de EYOF-titel in 2011, is niet bij de pakken blijven zitten. Integendeel zelfs, hij maakte meteen werk van zijn revalidatie. Omdat hij daar bijna van af is, dachten wij dat het een geschikt moment is om eens te gaan horen bij Brecht. Andreas Smout trok met enkele vragen richting zijn 800m-kompaan.

Hoe blik je terug op het afgelopen jaar?

“Mijn sportief seizoen s één om snel te vergeten. ’t Is te zeggen: om niet nog eens over te doen. Het tweede jaar op rij te maken krijgen met een serieuze blessure is niet oké. En dan zeker niet als het op één van de slechtst mogelijke momenten van het jaar valt, namelijk in de voorbereiding op de zomer. Dit jaar is er dus geen pisteseizoen geweest voor mij, en daar doe ik het toch voornamelijk voor. Voor zover het negatieve nieuws. Positief is mijn progressie die ik in de winter op training maakte, zowel afgelopen winter als die daarvoor, en enkele ereplaatsen in de korte cross daaraan verbonden.”

Welke fysieke problemen had je?

“Naast een paar kleinigheidjes hield dit zomerseizoen vooral een ontsteking aan mijn adductoren mij van het lopen.”

Hoe heb je je mentaal sterk gehouden?

“Eén jaar ‘out’ zijn gaat nog. Twee jaar (op rij) is toch nog iets anders. Wat ik graag doe is lopen, en als dat dan niet gaat, moet je proberen om je te focussen op andere dingen: doelen stellen in je revalidatie, u een beetje meer bezighouden met studeren, alternatief trainen en dergelijke. Waar ik bijvoorbeeld het meeste voldoening uithaalde deze zomer is een fietsvakantie naar Zwitserland. Thuis vertrekken en op 6 dagen naar Sankt-Moritz rijden, een mooie uitdaging en zeker een aanrader voor atleten die in de toekomst nog te maken gaan krijgen met blessures.”

Zijn er zaken die je anders gaat aanpakken?

“Ik zal nog meer werk maken van blessurepreventie, onder begeleiding van mensen die daarvoor gestudeerd hebben. Ook denken we na over een eventueel iets andere indeling van mijn winterseizoen.”

Hoe ga je het komende seizoen benaderen?

“Vooral niet te ver vooruit kijken. Eerst en vooral het laatste deel van mijn revalidatie afwerken en definitief pijnvrij lopen. Dat is zeker prioriteit nummer één. Afhankelijk van die timing en mijn gevoel kan het zijn dat ik de komende weken/maanden misschien wel in een wedstrijduitslag te vinden ben.”

Wanneer gaat je winterseizoen geslaagd zijn?

“Als ik in mei 2015 met een deftige basis en blessurevrij aan mijn zomerseizoen kan beginnen.”