‘Het beste voor het laatste houden’ moet de Belgische ploeg op het EYOF in Tbilisi vandaag gedacht hebben. Op de allerlaatste dag van het internationale tornooi in Georgië pakte Eliott Crestan zilver op de 800 meter en even later behaalde de 4×100 meter meisjes onverwacht brons. De Belgische delegatie kan dus terugkijken op een fantastische laatste dag, morgen keren de atleten terug naar België met vier medailles.

Van DQ naar brons

Het Belgsiche kwartet op het podium - Foto: Ewout Bauwens
Het Belgsiche kwartet op het podium – Foto: Ewout Bauwens

Gisteren werd het viertal Hanne Vancamp, Hanne Claus, Laures Bauwens en Céline Gauthier nog gediskwalificeerd vanwege een slechte stokwissel maar dat konden ze gelukkig oplossen door klacht in te dienen bij de jury. Pas enkele uren voor hun wedstrijd wisten de meisjes pas of ze mochten lopen of niet. De jury bracht goed nieuws, want de meisjes mochten uiteindelijk toch starten. Vanuit baan 3 stormden ze naar de derde plek in een tijd van 46″78. Frankrijk werd tweede in 46″76 en Noorwegen won de wedstrijd in een tijd van 46″54. Topfavoriet Ierland werd gediskwalificeerd.

Eliott Crestan lost verwachtingen in

Met het snelste persoonlijk record van alle deelnemers in de finale maakte Eliott Crestan veel kans op een medaille. Met veel hoop keken we dan ook uit naar zijn prestatie. Het goud leek een mogelijkheid, maar het werd zilver voor de jonge man uit Wallonië. Hij finishte in 1’54″02 na de Croaat Marino Bloudek, waarmee Crestan 26 honderdsten tekort kwam voor het goud.

Mooie zesde plaats voor Aude Scheldeman

Aude Scheldeman presteerde tijdens haar finale van het speerwerpen op niveau en bleef maar net onder haar persoonlijk record van 47m64, dat ze in de kwalificaties wist te behalen. In haar laatste poging ging haar speer zelfs voorbij de 50m, maar helaas landde de speer niet zoals het moet zijn (de staart raakte de grond eerst), anders had er een vierde plaats of bronzen plak ingezeten. Desondanks een knappe prestatie van Scheldeman. De winst was voor de Italiaanse Visca, die haar speer naar een nieuw EYOF-record wierp met maar liefst 60m09. Die prestatie is goed voor de derde wereldjaarprestatie bij de scholieren én de Italiaanse kan volgend jaar nog beter doen in diezelfde categorie!

Geen goede beurt voor Delphine Jacob in finale

In de kwalificaties was het al erg nipt voor polsstokspringster Delphine Jacob. Toen ging ze over 3m40 wat net volstond om vandaag in de finale te mogen aantreden. In die finale kon Jacob echter niet in de buurt komen van haar vorm, die ze eerder dit jaar al had laten zien. Jacob ging in haar eerste poging over 3m35, maar de lat werd daarna meteen op 3m50 gelegd. Dat deed de atlete de das om, die een persoonlijk record van 3m62 heeft staan. Het podium en competitie op zich was op een zeer hoog niveau. De Zweedse Gunnarson en Russische Bondarenko gingen beiden hoger dan het EYOF-record van 4m10. Bondarenko trok uiteindelijk aan het langste eind met een sprong van 4m20.