De titel zegt voldoende: vandaag geen 400m voor Jeremy Wariner of 400m horden voor Javier Culson maar voor beide heren een ongewone dubbele baanronde. Voor Wariner kwam 1’53″02 uit de bus, Javier Culson deed een stuk beter met 1’50″33.

Het is vooral de naam van Jeremy Wariner die bij de meesten onder u wellicht bekend in de oren klinkt. De inmiddels 31-jarige Amerikaan heeft een persoonlijk beste op de 400m van -schrik niet- 43″45, gelopen in zijn glorieperiode (2004 – 2008). Met deze chrono is hij tot op heden nog altijd de derde snelste 400m-loper aller tijden, maar sinds de OS van 2008 wist hij zich niet meer in de kijker te lopen. Wariner verdween door onder meer verschillende blessures van de atletiekradar. Nu, in 2015, wil Wariner opnieuw op het voorplan treden, te beginnen met een 800m vandaag, vooral met de bedoeling om sterker te worden. Met een overwinning in ‘slechts’ 1’53″02 stelde hij zichzelf en zijn supporters wellicht een beetje teleur, maar Wariner komt van ver en een 800m is nog altijd iets volledig anders dan zijn geliefkoosde 400m. Specifieke doelen heeft Wariner niet meer, maar de Amerikaan zou wel nog graag eens op de Olympische Spelen staan, en de eenvoudigste en meest haalbare weg daarvoor is de 4x400m-aflossingsploeg. Een duel tussen één van onze Belgian Tornados en Wariner deze of volgende zomer? Het zou zomaar eens kunnen! Een racevideo van de 800m van Wariner vindt u hier.

Foto: CHell Hill
Foto: CHell Hill

Niet alleen Wariner maakte vandaag zijn debuut op de 800m, ook Javier Culson bond zijn spikes aan voor een dubbele baanronde. De 400m-hordeloper die eveneens niet de vlotste voorbereiding kende, liep richting 1’50″33. Op Twitter liet hij zich alvast tevreden uit over zijn seizoensopener, en de Puerto Ricaan die een besttijd van 47″72 heeft staan, hoopt dit seizoen net als Wariner weer toe te groeien naar zijn beste vorm. Wellicht is de kans bij hem iets groter en de afstand iets meer overbrugbaar, maar je weet maar nooit…