Op de Putbosmeeting te Oordegem een weekje geleden zagen we voor het eerst deze zomer, en zelfs sedert bijna 2 jaar, Brecht Bertels aan de start van een pistemeeting. Voor de atleet van AC Duffel werd het een geslaagd wederoptreden na een vervelende blessure. Vlak voor zijn vertrek naar de Flanders Cup in Huizingen, konden we de poulain van Jozef Kahan even strikken voor een gesprekje tussen het studeren door. We kijken even terug naar zijn voorbije winterseizoen en blikken vooruit naar zijn verdere doelstellingen. Een bijdrage van Benny Bicker. 

Afgelopen winter was je steeds in de voorste gelederen te vinden in de korte crossen. Waar had je jezelf verwacht in het veldlopen vóór het seizoen?

“Ik had voor het seizoen geen al te grote verwachtingen voor de korte crossen na mijn lange afwezigheid. De focus lag eigenlijk heel de winter op training en de korte crossen pasten daar goed in. Ik wist wel dat ik het potentieel moest hebben om vooraan mee te kunnen draaien mits een paar maanden goede training.”

Brecht Bertels - Foto: Jasper Jacobs
Brecht Bertels – Foto: Jasper Jacobs

Toch kwam je winst op het KVV in Rotselaar voor sommigen als een verrassing. Voor jou ook?

“Rotselaar is een parcours dat me als pistier heel goed ligt. Het is snel, wat technisch, en op de zandstrook na goed beloopbaar. Ik wou daar dus wel iets laten zien en op training ging het iedere week beter dus ik had er wel een kleine missie van gemaakt om er te winnen.”

Op het BK veldlopen ging het echter mis en zagen we je al joggend voorbijlopen… wat gebeurde er?

“Voor het BK zat ik al met een lastige achillespeesontsteking en trainde ik een tijdje alternatief. Het is in het begin van het seizoen nooit mijn doel geweest maar door mijn resultaten stond ik wel tweede in het CrossCup-klassement. Om in aanmerking te komen voor het eindklassement moest ik wel deelnemen aan het BK. Voor mijn pees kon het geen kwaad om die wedstrijd uit te joggen dus heb ik dat gedaan om mijn klassement te behouden.”

Je komt net terug uit blessure, wat was er aan de hand?

“Een ontsteking aan de achillespees dus. Ik hoopte eerst om eind maart te kunnen beginnen met lopen maar dat is eind april geworden. Op zich geen groot probleem, het zomerseizoen schuift voor mij gewoon een maandje op.”

De voorbije jaren had je regelmatig te kampen met blessures die ervoor zorgden dat je een tijdje uit de roulatie was. Was dit steeds hetzelfde letsel, of ben je zeer blessuregevoelig?

“Ik heb in het verleden nooit last gehad van blessures eigenlijk. Bij de blessures die ik heb gehad was vooral de timing telkens zéér slecht waardoor ik in de belangrijkste periode van het seizoen out was, in de zomer. In 2013 miste ik mijn zomerseizoen door een stressfractuur aan de voet en de zomer van 2014 miste ik door een blessure aan mijn adductoren.”

Je maakte vorige week in Oordegem je comeback, en liep meteen een PR (3’46″83) op de 1500m. Was dat een verrassing voor je?

“Dat was eerder een verrassing ja. Ik was ondertussen wel goed bezig op training maar ik had me op wedstrijd nog niet zo sterk verwacht. Ik stond in ieder geval niet aan de start met de focus om snel te lopen of om een PR neer te zetten. Ik was blij als een kind, mijn eerste pistewedstrijd sinds september 2013!”

 Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Nu zaterdag (vandaag, red.) start je opnieuw op een 1500m in Huizingen. Denk je daar opnieuw onder deze tijd te kunnen duiken?

“Oordegem vorige week en Huizingen zaterdag zijn voor mij twee voorbereidingswedstrijden. Ik mik dit seizoen op de tweede helft van juli en om er daar te staan hebben we beslist om voor mijn examens toch nog twee wedstrijden mee te pikken om dat broodnodige wedstrijdritme toch wat te hebben. Mijn trainingen zijn dus niet afgesteld op Huizingen maar ik sluit ook niet uit dat ik harder ga dan vorige week. En als het trager is, is dat ook niet erg, ik moet gewoon wedstrijden lopen.”

Wat zijn je verdere doelstellingen nog deze zomer?

“De komende weken wil ik eerst goed kunnen doortrainen om in juli in topvorm te zijn. Als alles meezit wil ik mijn PR op de 800m (1’48″54, red.) terug scherper stellen en ook dat van de 1500m kan nog wat beter. Heusden of Ninove lijken mij daar geschikt voor en daartussen ligt er ook nog het BK.”

Je grootste overwinning tot dusver was die op het EYOF in 2011. Je wist je PR nog gevoelig te verbeteren in 2012, maar nadien niet meer. Had je gedacht nu al verder te staan?

“Uiteraard, maar je kan niet sneller gaan dan mogelijk. Ik heb door blessures 2 zomers gemist en dus geen tijden kunnen neerzetten. Ik ben altijd bezig gebleven en heb grote stappen gemaakt in de winter. Ik heb heel veel geleerd afgelopen seizoenen en ik moet nu gewoon vooruit kijken. Ik zie het een beetje als “deel 2”, dat nu kan beginnen.”

Zonder blessures die roet in het eten gooien, waar liggen je uiteindelijke doelstellingen in de atletiek? Waar denk je dat je limieten liggen?

“Dat is een heel moeilijke vraag. Ik probeer snelle tijden te lopen maar waar de grens voor mij ooit gaat liggen dat weet ik niet. En maar goed ook, want zo lang dat ik dat niet weet, blijf ik atletiek doen!”