In de Nederlandse hoofdstad Amsterdam stonden vandaag weer duizenden lopers aan de start van de Dam tot Damloop, die finisht in Zaandam. Bashir Abdi, Veerle Dejaeghere en heel wat andere Belgische toppers deden het voortreffelijk.

Koen Naert - Foto: Peter Wagemans
Koen Naert – Foto: Peter Wagemans

De overwinning ging net als vorig jaar naar de Keniaan Edwin Kiptoo, hij legde de tien Engelse mijlen af in 45’21”. Onze eerste landgenoot werd Bashir Abdi, hij finishte als zesde in 47’19”. Abdi werd vorige week nog vierde op de Great North Run in Newcastle en liet weten dat het tijd is voor een rustperiode na een lang en zwaar jaar. Wat later kwamen ook Koen Naert en Nick van Peborgh over de streep, zij werden respectievelijk dertiende en veertiende. Met Regis Thonon (16de), Willem van Schuerbeeck (19de), Kim Ruell (23ste), Lander van Droogenbroeck (29ste) en Kristof Nackaerts (30ste) waren er opvallend veel Belgen terug te vinden in de top dertig.

Veerle Dejaeghere - Foto: Jeroen De Meyer
Veerle Dejaeghere – Foto: Jeroen De Meyer

Bij de vrouwen won de Keniaanse Alice Aprot in 51’57”, zij spoelt zo haar vierde plaats op de 10.000 meter op de Olympische Spelen door. Veerle Dejaeghere werd eerste landgenote op een negende plaats in 56’30”. Een halve minuut later kwam Ferahiwat Gamachu Tulu als tiende over de streep. Hanna Vandenbussche (12de) , Karen van Proeyen (15de) vervolledigden de top vijftien.

Bekijk alle uitslagen hier.