Aanstaande zondag trekt de kruim van het Belgische straatcircuit opnieuw de noordergrens over. Op de befaamde Dam tot Damloop kijken jaarlijks de betere Belgische en Nederlandse afstandsatleten enkele internationale toppers in de ogen. Ook dit jaar komt een aardig veld aan de start van de 10 Engelse mijl die van Amsterdam naar Zaandam voert.

Naast een pak snelle Afrikanen komen voor België onder meer WK-ganger Bashir Abdi aan de start. Hij werd vorig jaar tweede Belgische finisher na Abdelhadi El Hachimi. Ook onder andere Willem Van Scheurbeeck, Kjell De Hondt, Michael Brandenbourg, Florent Caelen en Lander Van Droogenbroeck zijn niet aan hun proefstuk toe op de weg. Dame Tasama kan als halve Belg misschien wedijveren met zijn continentgenoten.

Bij de dames spannen de zusjes Kibet de kroon. Met startnummers 1, 2 en 3 zullen Sylvia, Hilda en Valentine Kibet ongetwijfeld zichzelf in de schijnwerpers lopen. Enkel deze tweede is (al) officieel Nederlandse. Sylvia won vorig jaar bij de dames. Voor België mengen onder meer de West-Vlaamse Hanna Vandenbussche en routinier Veerle Dejaeghere zich in het strijdgewoel. Dejaeghere werd vorig jaar nog achtste bij de vrouwen.

De volledige startlijsten kunt u hier raadplegen.

De uitslagen zullen beschikbaar zijn op het volgende adres: http://evenementen.uitslagen.nl/2013/damloop/