Nog geen week na zijn fantastische prestatie op de halve marathon in Newcastle stond Bashir Abdi vandaag aan de start van de Dam tot Damloop in Nederland. Hij haspelde zijn tien Engelse mijl , ofwel een goeie zestien kilometer, af in 46’40” goed voor een nieuw persoonlijk record. De Keniaan Edwin Kiptoo won de wedstrijd in 45’19”, Abdi finishte als zesde voor ex-wereldrecordhouder op de marathon Wilson Kipsang.

In een sterk bezette wedstrijd werkte Abdi zijn koers heel gelijkmatig af. Met 14’15” na de eerste vijf kilometer en 28’38” na tien kilometer was het al duidelijk dat hij zijn persoonlijk record zou verbeteren, al was er natuurlijk nog een goeie zes kilometer te gaan. Met 14’56” voor kilometer tien tot vijftien verloor hij nog wat tijd, maar van stilvallen was geen sprake. Integendeel: in de laatste kilometer had hij nog energie over om te versnellen. Na een mooie wedstrijd tussen heel wat Afrikaanse wereldtoppers finishte onze landgenoot als zesde. Ter vergelijking: Vincent Rousseau liep in 1968 46’08” in dezelfde wedstrijd, waarmee hij amper 32 seconden voor Abdi geëindigd zou zijn. Voor zover de Belgische ranglijsten aller tijden te vinden zijn op het wereldwijde net, zou Abdi tweede komen te staan na Rousseau.

Verder nog opvallend: Abdi liet de ex-wereldrecordhouder op de marathon Wilson Kipsang net achter zich. Kipsang heeft een persoonlijk record staan van 2u03’23” op de marathon. Al kan het natuurlijk ook zijn dat de Keniaan voor de wedstrijd al een training achter de kiezen had of zijn wedstrijd in marathontempo afwerkte. Kipsang verdedigt op 1 november zijn titel op de ‘New York City Marathon’. Het is niet ongewoon dat atleten kortere wedstrijden als training gebruiken om zich voor te bereiden op hun marathon. Zo liep de Nederlander Michael Butter vandaag al 24 kilometer vooraleer hij aan de start kwam van de Dam tot Damloop als voorbereiding voor zijn marathon in Amsterdam op 18 oktober. Toch doet dit zeker niet af aan de prestatie van Abdi, die vandaag nog maar eens toonde dat hij naast op de piste ook heel hard kan lopen op de weg.

Michel Butter zal in Amsterdam een poging doen om de Olympische limiet te lopen op de marathon. - Foto: Jasper Jacobs
Michel Butter zal in Amsterdam een poging doen om de Olympische limiet te lopen op de marathon. – Foto: Jasper Jacobs