Op zondagmorgen stoof een internationaal topveld aan straatlopers van het Nederlandse Amsterdam tot Zaandam op de Dam tot Damloop. Ook vele van de betere Belgische afstandsatleten trokken maar wat graag de grens over voor deze prestigieuze 10 Engelse mijl. Bashir Abdi werd eerste Belg bij de heren op deze 29e editie van de Dam tot Damloop. Veerle Dejaeghere werd tiende dame.

WK-ganger Abdi finishte bijzonder verdienstelijk 13e in 47’59. Vier seconden daarvoor was de halve Belg Dame Tasama elfde geworden. Nick Van Peborgh, die vooral zijn strepen al verdiende op de Antwerp Ten Miles, werd een goede twee minuten later 23e (50’27). Kjell de Hondt volgde in zijn spoor. Stefan Van Den Broeck werd eerste bij de M40 in 51’24.

De 26-jarige Eritreër Nguse Amlosom werd de verrassende winnaar bij de mannen. Hij was nipt sneller dan de Keniaan John Mwangangi die tweede werd voor de Ethiopiër Abera Kuma die derde werd. De eerste vier atleten finishten binnen de 5 seconden. De winnende tijd van 45’28 kwam niet in de buurt van het parcoursrecord van 44’27. Op voorhand was de Keniaan Leonard Komon de topfavoriet voor de eindzege, maar hij stelde teleur en werd vijfde op meer dan een minuut.

Veerle Dejaeghere werd tiende bij de dames in 56’08. Topfavorieten Sylvia Kibet werd daar “pas” derde. De Keniaanse Joyce Chepkirui won er in een millimeterspurt van haar landgenote Flomena Chepchirchir in 51’33.

Bekijk alle uitslagen hier.