Op dit moment zijn al 20 Belgische atleten zeker van afvaardiging richting het EK te Zürich. Alhoewel we al kunnen spreken van een aardig omvangrijke delegatie, komen er nog meer dan een handvol atleten in aanmerking voor een ticket. Al enkele Belgen wagen zich aan een poging in Luik, hoogstwaarschijnlijk nog meer in Heusden. Zij worden hierbij gesteund door een hopelijk enthousiast en talrijk opgekomen publiek, maar wat vast staat: een internationaal topveld.

Nafi Thiam - Foto: Jasper Jacobs
Nafi Thiam – Foto: Jasper Jacobs

De komst van Ashton Eaton en vrouw Brianne Theisen is geen verrassing meer. Eaton zal in de startblok treden voor de 110m horden waar ook Adrien Deghelt en Damien Broothaerts present tekenen. Deghelt heeft zijn EK-ticket (13″67) al beet, kan Broothaerts zijn voormalig trainingsgezel achterna? Brianne Theisen neemt deel aan de 100m. Op diezelfde afstand, wel in een andere reeks, komt Olivia Borlée in actie. Komt het EK-minimum (11″36) voor haar nog te vroeg? Overigens neemt ze ook nog deel aan de 4x100m waar er ook limietkansen (44″10) lijken te zijn. In het verspringen vinden we de uit stage teruggekeerde Nafi Thiam terug. Met Nadine Broersen kijkt ze al één van de concurrentes van komend EK in de ogen. De Wit-Russische Volha Sudarava, goed voor zilver op het laatste EK, zal ook al springend te bewonderen zijn in Luik. In het voorprogramma hoopt de man in vorm, Cedric Nolf, op de limietafstand (7m95). Ook voor Jeroen Vanmulder gaat dit op, dus kom gerust wat vroeger richting Luik, want het verspringen bij de heren staat reeds om 18u15 gepland.

Op de 100m horden krijgen de toeschouwers een duel Anne Zagré-Eline Berings voorgeschoteld, maar ook de wereldindoorkampioene 60m horden, Nia Ali, zal wat aandacht naar zich toetrekken. Ook Axelle Dauwens gaat springen over obstakels. Voor het EK heeft de ACME-atlete 57″00 nodig. Van de 300m staan er twee reeksen op het menu met Julien Watrin en Jonathan Borlée als Belgische hoofdrolspelers. Onder meer Manteo Mitchell – u weet wel nog: de Amerikaan die op het WK in Moskou met een gebroken been de 4x400m afwerkte – zal tegenstand bieden. Op dubbele baanronde gaat Jan Van Den Broeck voor de limiet (1’46″75). In zijn zog zal ook Tarik Moukrime snel proberen lopen. Voor hem staat de limiet op 1’47″25.

Thomas Van Der Plaetsen  - Foto: Ruben Van den Berghe
Thomas Van Der Plaetsen – Foto: Ruben Van den Berghe

Verder staat er ook nog een driekamp (100m, polsstok en speer) op het programma. Met Eelco Sintnicolaas krijgt Thomas Van Der Plaetsen al eens zicht op hoever hij staat richting het Europese toernooi dat over een maand wordt gehouden.Deze preview sluiten we af met het polsstokspringen bij de heren waar de jonge Arnaud Art maar al te graag de limiet (5m52) zal willen springen. De broer van de grote Renaud Lavillenie, Valentin, zal er ook zo hoog mogelijk willen gaan, hetzelfde geld voor onder andere ook nog de Nederlander Rens Blom die aan zijn laatste jaar bezig is.

De volledige deelnemerslijsten vindt u overigens na doorklikken hier.