De 12e editie van de Memorial Jos Verstockt in Lier kon op de langste dag van het jaar genieten van zomerse temperaturen, een voor de korte spurters (meestal) ideale rugwind en van een sterk deelnemersveld. Dat Marieke Vervoort ook nog eens voor een wereldrecord zorgde was een mooie kers op de taart. 

Sarah Missinne op weg naar 13"66 - Foto: Ruben Van den Berghe
Sarah Missinne op weg naar 13″66 – Foto: Ruben Van den Berghe

Nog voor het hoofdprogramma op gang werd geschoten mochten de hordelopers hun beste beentje al voorzetten. Bij de scholieren dames zette Chloë Beaucarne een heel stevige 13″65 neer, maar net trager dan de tijd waarmee ze zich plaatste voor de Youth Olympic Games. Op de iets hogere hordes bij de juniores werd er ook heel sterk gepresteerd. Sarah Missinne die al enkele weken op zoek is naar de limiet voor het WK u20 in Oregon die op 13″60 staat snelde naar een nieuw persoonlijk record van 13″66 en nadert zo wel erg dicht op de limiet. Bij de heren ging de overwinning op de hoogste horden naar Dario De Borger die de klok liet stoppen na 14″36.

Vervolgens werd het hoofdprogramma geopend met de 800m. Bij de vrouwen haalde Sofie Lauwers de overwinning binnen in 2’10″66, bij de heren ging de overwinning naar de Nederlander Bob Van Der Ham in een tijd van 1’49″09. Het was echter in de derde categorie dat er records sneuvelde op de 800m. Marieke Vervoort die eerder al de 100m en 200m had afgehaspeld pakte op de 800m namelijk uit met een nieuw wereldrecord. Na een eerste ronde in 67″ plakte ze er een minstens nog even snel rondje aan en liet ze de klok stoppen na 2’13″19 wat goed was voor een verbetering van het wereldrecord met ongeveer 1 seconde.

Marieke Vervoort viert haar wereldrecord op de 800m. Foto - Ruben Van den Berghe
Marieke Vervoort viert haar wereldrecord op de 800m. Foto – Ruben Van den Berghe

Op de 100m en 200m zagen we vooral bij de mannen enkele stevige tijden op het scorebord verschijnen. Het was de Duitser Sebastian Ernst die met 10″40 en 20″78, onder een heerlijke maar legitieme rugwind, twee absolute toptijden liet optekenen. In zijn zog profiteerde onder andere Michael Rossaert door 10″83 en 21″68 te lopen.
De 1500m was een kolfje naar de hand van enkele Quatarezen. Het was Abukabar Ali Kamel, eind mei nog actief op de World Relays in de Bahamas, die de overwinning binnenhaalde in 3’40″80. Mats Lunders die vorige week nog een EK ticket op de 10.000m binnenhaalde werd eerste Belg in 3’47″41.

De 400m bij de vrouwen leverde met Rani Nagels nog een knappe Belgische zege op. Nadat ze eerder al een 200m in het voorprogramma afwerkte won ze de 400m in een tijd van 54″06. De limiet voor het WK junioren staat op 53″55 en is in een wedstrijd met iets meer tegenstand en iets minder wind dus zeker niet ondenkbaar.

Foto: Ruben Van den Berghe
Foto: Ruben Van den Berghe

Ook in de werp- en springnummers werden er enkele knappe prestaties geleverd. In het verspringen kwam Jeroen Vanmulder tot 7m73, de overwinning moest hij wel laten aan de Ghanees Robert Martey die 7m77 ver sprong. In het kogelstoten, het discuswerpen en op de 110m horden kwam ook Thomas Van Der Plaetsen nog wat wedstrijdritme opdoen. Zijn uitslagen waren respectievelijk 13m54, 44m48 en 14″75. Ook het kogelstoten bij de scholieren jongens was van een hoog niveau. Ilya Defrere kon zijn eigen Belgisch record met 18m54 eens net verbeteren en met de 17m71 van Matthias Quintelier had hij zelfs een stevige concurrent in de wedstrijd

Alle uitslagen kan je hier nog eens nalezen.

Een fotoverslag, racevideo’s en enkele interviews mogen jullie vanaf morgen verwachten.