Zaterdag maakt LYRA zich klaar voor haar eerste Flanders Cup. Hun Memorial Jos Verstockt hoorde de voorbije jaren bij de Athletics Classic Meetings, maar treedt nu toe tot het selecte clubje Flanders Cup-meetings. Ondanks twee drukke atletiekweekends in Oordegem, lijken heel wat nationale toppers nog niet moegestreden. Een overzicht van de deelnemerslijst.

De kampnummers zijn vandaag eerst aan zet. Mathias Broothaerts zal zeker de handen op elkaar krijgen bij het publiek alvorens hij de zandbak induikt. Zijn seizoensbeste van 7m59 kan zeker in het gedrang komen. Dat zal ook nodig zijn wil hij met de winst gaan lopen aangezien de Oekraïner Yaroslav Isachenkov dit jaar al tot 7m81 kwam. Het hoogspringen lijkt alweer op een spannend duel af te stevenen tussen Bram Ghuys en Thomas Carmoy. Afgaande op de voorgaande weken lijkt de favorietenrol naar Carmoy te gaan.

Fanny Smets maakt haar opwachting in Lier voor het polsstokspringen. De nationale recordhoudster hoopt beter te doen dan haar seizoensbeste van 4m10 en durft zelfs te spreken over het verbeteren van haar eigen BR (4m46) indien de weersomstandigheden meezitten. Ook Melanie Vissers, momenteel in voorbereiding op het EK beloften, zal ruim boven de 4 meter willen uitkomen. Matthias Quintelier zal dan weer de 17 meter proberen opzoeken met zijn kogel. Chukwuebuka Enekwechi bracht dit jaar zijn record op 21m77. Kan de krachtpatser opnieuw een monsterworp uit zijn arm schudden zaterdag? Ook in het discuswerpen tekenen enkele sterke mannen present. Onder hen onze eigen Philip Milanov en de Zuid-Afrikaan Victor Hogan. Milanov zal vooral mikken op de 65 meter, wat hem een WK-ticket zou opleveren. Met Vanessa Sterckendries heeft nog een atlete haar zinnen gezet op het verbeteren van haar eigen Belgisch record. Daarvoor moet ze haar hamer voorbij de 67m63 werpen. Met een seizoensbeste van 67m49 lijkt dat meer dan ooit mogelijk.

Foto: Jeroen De Meyer

Elise Mehuys toonde vorige week al dat ze in uitstekende doen is. Ze snelde toen naar een nieuwe besttijd van 11″61, maar wie weet kan ze voor eigen publiek zichzelf opnieuw overstijgen. De Française Germaine Abessolo Bivina staat met 11″55 net voor Mehuys op de inschrijvingslijst. Zij kan onze landgenote hier misschien wel een handje bij helpen. De atleet met het strafste record achter haar naam is wellicht Tebogo Mamathu. De Zuid-Afrikaanse klokte vorig jaar 11″27. Ook de dubbele afstand zal Mehuys voor haar rekening nemen. Daar zal ze opnieuw oog in oog staan met de Française. Ook Fanny Appes, uitkomend voor CABW, zal vooraan willen meestrijden op beide afstanden. Ine Hugaerts wordt dan weer de te kloppen atlete op de 400 meter. Op de 100 meter horden zou Jade Barber wel eens voor vuurwerk kunnen zorgen. Met haar PR van 12″85 lijkt ze ongrijpbaar voor de anderen. Toch mag ook Angel Agwazie niet uit het oog verloren worden. De huidige nummer 4 op de Europese ranglijst bij de junioren verkeert in bloedvorm, maar wil ongetwijfeld nog sneller dan haar 13″56 van vorige week.

Foto: Peter Wagemans

Bij de mannen prijken ook enkele thuislopers bovenaan de inschrijvingslijst. Op de 100 meter wordt het uitkijken naar Simon Verherstraeten. De man van LYRA zal onder meer proberen afrekenen met enkele sterke Britten. Verherstraeten zal eveneens de 110 meter horden voor zijn rekening nemen. Ook Niels Pittomvils trekt na zijn tienkamp in Götzis opnieuw de spikes aan voor dit nummer. Christian Iguacel laat de baanronde deze keer aan zich voorbij gaan en kiest voor de 200 meter, waar hij ongetwijfeld komaf wilt maken met zijn record van 21″34. Clarence Munyai steekt dankzij zijn 19″69 met kop en schouders boven de rest uit.

Pieter Sisk – Foto: Peter Wagemans

De 800 meter kan op heel wat kwaliteit rekenen bij de mannen. Man in vorm is zonder enige twijfel Stijn Baeten. De atleet van DCLA gaat na twee heel succesvolle optredens op de 1500 meter zich aan een 800 meter wagen. Het zou opnieuw een straffe stunt zijn mocht Baeten in de buurt komen van zijn PR (1’47″12), maar momenteel lijkt niets onmogelijk voor hem. Pieter Sisk zal er zeker en vast een snelle koers van willen maken aangezien hij nog volop op zoek is naar zijn EK-limiet. Voor een tripje naar het Zweedse Gävle zal hij onder de 1’47″75 moeten duiken. De opvallendste buitenlandse deelnemer is James Gilreath, in het verleden al goed voor 1’46″55. Clément Deflandre plaatste zich op de IFAM al voor het EK beloften op de 3.000 meter steeple. De HERV-atleet zal zaterdag zijn snelheid testen met een 1500 meter. Langs Belgische zijde zullen Wesley De Kerpel en Oussama Lonneux voor het meeste weerwerk zorgen, samen met enkele sterke Amerikanen. Bij de vrouwen worden er op dit nummer heel wat internationale deelnemers verwacht tegen wie onder meer Eline DalemansNanouk Stevens en Syrah Ghijselings het mogen opnemen. Op de 5.000 meter kan de organiserende club met Nicolaï Saké opnieuw rekenen op iemand die hoog in de uitslag kan eindigen.

Voor meer info over de Memorial Jos Verstockt kan u hier terecht.