AS Rieme pakt in de winter al uit met zijn Kerstcross maar met de Gouden 3000m lijkt een zomerse tegenhanger geboren. De eerste editie vorig jaar kende al een bescheiden succes met enkele mooie tijden in de 3000m. De reacties van de atleten waren positief en dat inspireerde de organisatoren om dit jaar op woensdagavond 25 juni een versnelling hoger te schakelen. We praatten met initiatiefnemer Xavier Rondas, die alvast een overzicht van de mannelijke competities uit de doeken deed.

“Een meeting organiseren is gemakkelijk. Elke club kan een wedstrijd aanvragen en op de kalender plaatsen. Maar daar stopt het vaak bij en het hoeft dan ook niet te verwonderen dat weinig atleten de weg naar je organisatie vinden. Niet leuk voor de club die er moeite, tijd en energie insteekt. De atleten valt echter niets te verwijten, op een kleine meeting valt immers niets te rapen. Vaak lopen, springen of werpen ze alleen en dat betekent al op voorhand een mindere prestatie. Dat wilden we vermijden en daarom hebben we dit jaar in onze lange loopnummers volop ingezet op hazen. Elke atleet door middel van een geschikte tempomaker een race op maat aanbieden, daar was het ons om te doen”, vertelt Rondas.

Bonussen en hazen lokken topveld

Thomas De Bock - Foto: Ruben Van Den Berghe
Thomas De Bock – Foto: Ruben Van Den Berghe

Maar die hazen zijn niet de enige troeven. Om de wedstrijden wat aantrekkelijker te maken werden bonussen ingevoerd. “Zowel in de 800 als 3000m kunnen de atleten een extra premie verdienen als ze onder een bepaalde tijd lopen. We hebben die tijden bewust niet te scherp gezet zodat de drempel niet te hoog ligt. En omdat de 3000m centraal staat is er op die afstand ook podiumgeld voorzien. We maakten dit jaar meer reclame en de respons is hoopgevend. We kunnen nu al gewag maken van een heel mooi deelnemersveld zijn. De eerste haas, Stijn De Vulder, loopt voor een tijd rond 8.05-8.10 en de tweede zal de atleten naar een tijd van 8.25 proberen te loodsen. Waarschijnlijk zullen er wel afzonderlijke reeksen kunnen gemaakt worden maar dat hangt af van de opkomst want daar hebben we nu nog geen volledig zicht op. Een derde haas zal dan weer een tempo richting 8.45 aanhouden. De interesse is heel groot en Thomas De Bock, Nick Van Peborgh, Mats Lunders, Jeroen Hendrickx, Steven De Loose, Thijs Vandermeersch, Sam Valgaeren en Maarten Mortelmans gaven al aan deel te nemen. Dat wordt dus een topreeks. Ook in de andere, minder snelle reeksen zal er echter voor iedereen een ideaal tempo aangehouden worden. ”

Ook 800m belooft vuurwerk

Isaac Kimeli - Foto: Tomas Sisk
Isaac Kimeli – Foto: Tomas Sisk

In de 800m zijn de hazen eveneens op post. “In de eerste reeks gaan we voor een tijd van dik onder de 1.50. Hannes Agache is daar de geknipte pacemaker voor. De volgende series gaan naar tijden onder de 1.55 en 2.00. De snelste reeks belooft alvast vuurwerk met Isaac Kimeli, Laurens Schockaert, Philip Cortvriendt, Gieljan Baete, Alexandre Screve,… Voor mij persoonlijk zou de meeting al geslaagd zijn als er heel wat persoonlijke records sneuvelen want daar is het in de eerste plaats om te doen. De piste van Ertvelde is ideaal voor de halve fond want loopt niet te hard maar ook net niet te zacht. Hopelijk levert het weer ook een extra inspanning. Om de kans op wind zoveel mogelijk te verkleinen hebben we de 3000m trouwens laat op de avond geplaats. We hopen elk jaar een beetje te groeien zodat we een begrip worden in het nationale atletieklandschap. Dat moet geleidelijk aan gebeuren en kan enkel maar door de aanwezigheid van de atleten. Voor volgend jaar spelen we alvast met de idee om voorinschrijvingen in te voegen. Veel overzichtelijker en gebruiksvriendelijker voor de atleten”, besluit Rondas.

Morgen mag je ook een beknopt overzicht van de vrouwenwedstrijden verwachten.

Meer info op: http://www.asrieme.be/?page_id=9118 of https://www.facebook.com/events/445841688879427/?fref=ts