Morgen en overmorgen treden de beste Belgische atleten van het moment aan in Tallinn voor de EuropaCup. Voorspellen hoe ons land het er van gaat afbrengen in de First League (=tweede divisie) is moeilijk. Wel is zeker dat de eerste drie van de twaalf landen na 40 disciplines promoveren, de laatste twee degraderen.

Tim De Coster verdedigt ook dit jaar weer ons land in het hamerslingeren - Foto Jasper Jacobs
Tim De Coster verdedigt ook dit jaar weer ons land in het hamerslingeren – Foto Jasper Jacobs

20 disciplines bij de vrouwen en 20 bij de heren verdeeld over twee dagen, zo zit de Europabeker in elkaar. Na de achtste plaats van vorig jaar in Dublin, lijkt een promotie moeilijk, maar moeilijk gaat natuurlijk ook. Op de afzeggingen van Nafi Thiam (examens), Pieter-Jan Hannes (hoogtestage) en vandaag nog Jonathan Borlée (longen) na, tekenen alle Belgische ranglijstaanvoerders present. Julien Watrin vervangt trouwens Jonathan ,die nog te veel last heeft van de longen, op de 400m. Er staan enkele mooie duels op het programma. Zo kijkt Jeroen D’hoedt de Ier Paul Robinson in de ogen, staat Kevin Borlée tussen heel wat toppers op de 200m waaronder Saidy Ndure, gaat Bashir Abdi het duel aan met de niet onbekende Henrik Ingebrigsten, en zal Almensh Belete op de 5000m strijden met Dulce Felix en Fionnuala Britton. Dit waren nog maar een aantal van de vele mooie duels die er zitten aan te komen. Ook EK/WK-limieten lijken we best in de gaten moeten houden. De afstandsnummers draaien meestal uit op een tactisch spelletje, in de sprint- en kampnummers kunnen er wel eens toptijden en topworpen vallen. Hier vindt u de EK-limieten voor Zürich, hier de WK-limieten voor Oregon. De gehele Belgische ploeg vindt u hier, andere handige informatie vindt u dan weer hieronder.

Voor het programma van de Europabeker in de First League klik hier. Opgelet: er wordt rekening gehouden met de lokale tijd in Tallinn (Estland). Dus 14u00 op het programma is 13u00 bij ons in België.

Voor de deelnemerslijst klik hier.

De livestream voor zondag vindt u hier. De resultaten komen normaal gezien terecht op deze pagina

België zal het overigens opnemen tegen onderstaande landen.

 • Wit-Rusland
 • Griekenland
 • Noorwegen
 • Roemenië
 • Portugal
 • Finland
 • Ierland
 • Hongarije
 • Estland
 • Slovenië
 • Litouwen