Verwarring troef en spanning alom op de Amerikaanse indoorkampioenschappen van afgelopen weekend. Gabriele Grunewald was aanvankelijk Amerikaans kampioene, maar werd na de race gediskwalificeerd, om twee dagen later terug tot landskampioene uitgeroepen te worden.

Grunewald had net haar eerste nationale titel, op de 3000m, binnengerijfd, toen ze drie uur later alsnog werd gediskwalificeerd omwille van een manoeuvre in de laatste ronde. De jury had de videobeelden van naderbij bekeken en achtte het manoeuvre onsportief en een diskwalificatie waardig. De beelden vindt u hierboven (kijken vanaf 10’00).

Bijgevolg werd Shannon Rowbury, die tweede werd in de race, uitgeroepen tot Amerikaans kampioene. Bovendien mocht ook zij haar koffers pakken voor het WK in Sopot (Polen), net als Jordan Hasay, die eigenlijk pas vierde werd. Sara Vaughn (derde) haalde niet de IAAF standaard en kon sowieso niet mee. Het was uiteraard niet toevallig Hasay die beweerde gehinderd te zijn door het manoeuvre en klacht neerlegde. “Ik probeerde haar gewoon in te halen”, klonk Grunewald na de race. “Ok, er was inderdaad contact, maar het was zeker niet mijn bedoeling om haar te raken.”

Op sociale media barstte het van het ongeloof. Verschillende grootheden uit de Amerikaanse atletiek uitten hun verbazing over de uitsluiting van Grunewald. De verwarring was helemaal compleet toen de Amerikaanse federatie gisteren een bericht de wereld instuurde dat Grunewald alsnog Amerikaans kampioene zou zijn en de diskwalificatie opgeheven werd.

CEO van de federatie, Max Siegel, had de voorbije dagen gesprekken gehad met beide partijen. “Ik heb productief kunnen praten met beide partijen en we zijn eruit gekomen. Beide atleten en hun omkadering wilden uiteraard hun gelijk halen, maar dat is begrijpelijk. Ook onze officials treft geen blaam. Zij volgden alle richtlijnen en hebben geoordeeld op basis van de videobeelden.”

Hasay wenste haar collega in elk geval veel succes op het WK. “Ik wilde er echt bij zijn in Polen”, klonk ze in een persbericht. “Het was een ware rollercoaster van emoties de laatste dagen, maar ik heb uiteindelijk besloten om mijn aanklacht in te trekken. Ik wil me niet kwalificeren op zo’n manier. Ik wens Gabriele veel succes en hoop dat de VSA het goed doen in Sopot.”