Een aantal Keniaanse atleten hebben gedreigd om hun land niet langer te vertegenwoordigen op internationale competities. Ze doen dit omdat ze het niet eens zijn met nieuwe nationale belastingsregels.

Het is Wesley Korirvoormalig winnaar van de marathon van Boston, die als woordvoerder van de atleten optrad. “Als onze atleten ook in eigen land belastingen moeten betalen op hun prijzengeld uit het buitenland, dan betalen ze twee maal taksen”, klinkt hij. “Ze betalen immers al eens belastingen in het buitenland.”

Uiteindelijk zouden atleten amper 15% van hun winsten uiteindelijk inlijven, aldus Korir. “Atleten zien 30-35% aan belastingen verloren gaan in het land waar ze winnen. Nog eens 15% gaat naar de agent, 10% naar de manager en nu zou de Keniaanse regering nog eens 30% willen inlijven. Het zou op termijn wel eens kunnen leiden dat veel Kenianen van nationaliteit willen veranderen. Hier moeten we tegen protesteren!”

Als er geen verandering komt in de regeling dreigt Korir de atleten aan te sporen niet langer uit te komen voor hun thuisland op wereld- en Olympische kampioenschappen. “Pas dan zullen ze voelen hoe zeer ze hun atleten nodig hebben en ze ze beter kunnen verwennen in plaats van nodeloos belasten.” Onder meer Florence Kiplagat, dubbel wereldkampioene, zou zich al openlijk achter de actie geschaard hebben. “Als dit zo voort gaat, verander ik van nationaliteit”, klonk ze. “Zo simpel is het.”