Geoffrey Mutai heeft de marathon van New York op zijn naam geschreven. De Keniaan was na 42,195km met 2u08’45 de snelste. Bij de vrouwen won zijn landgenote in 2u25’07.

Bij de mannen bleef een omvangrijke kopgroep lang samen. Uiteindelijk was het Geoffrey Mutai die zich de laatste 5km de sterkste toonde. Mutai won vorig jaar de marathon van Berlijn in 2u04’15. Hij liep eveneens de snelste marathon ooit toen hij in 2011 de marathon van Boston won in 2u03’02. Die recordtijd kwam echter niet in aanmerking voor het wereldrecord omwille van het onofficiële parcours in Boston. Mutai won, door zijn winst in New York, samen met zijn trainingsmaatjes Wilson Kipsang (won in Berlijn in WR) en Dennis Kimetto (won Chicago) drie van de meest prestigieuze marathons dit jaar.

Hoewel Mutai aan de haal ging met de dagzege, ging de zege in het eindklassement van de World Marathon Majors naar Tsegaye Debede, die tweede werd. De World Marathon Majors bestaat uit de marathons van Tokyo, Boston, Londen, Berlijn, Chicago, New York en de marathon op het WK atletiek. Debede werd onder meer eerste in Londen en werd vierde op het afgelopen WK. Door zijn eindzege mocht de Ethiopiër met zo’n 500.000 dollar prijzengeld naar huis.

Priscah Jeptoo kwam even daarvoor al zegevierend over de finishlijn. De Keniaanse had een helse achtervolgingstocht achter de rug, want lang zag het er naar uit dat haar Ethiopische collega Bezunesh Deba, die ruim 38 kilometer aan de leiding liep, aan de haal zou gaan met de overwinning. Jeptoo wist dankzij een fenomenale tweede wedstrijdhelft (ze liep haar tweede halve marathon in 1u09’07, hoewel haar eerste slechts in 1u16’00 was) de zege toch nog veilig te stellen. Jeptoo won eveneens de World Marathon Majors. In totaal leverde de New Yorkse marathon voor haar zo’n 630.000 dollar op.

Voor deze editie van de marathon van New York was er bijzonder veel aandacht voor de veiligheid op en rond het parcours. Met de aanslagen op de afgelopen marathon van Boston in gedachten, verhoogde de organisatie het budget voor veiligheidsmaatregelen tot het dubbele van voorgaande jaren. Lopers mochten bovendien geen maskers dragen, noch met een rugzak lopen. Voor zover geweten, waren er geen incidenten. De lopers zelf lieten al verstaan dat ze zich uitermate veilig voelden.