Nadat vorige week de 32ste editie van de Lotto CrossCup op gang geschoten werd in Gent met de Relays, staat aanstaande zondag de eerste individuele manche gepland. Deze vindt weer  in Mol plaats, en de organisatie wist een grote topper te strikken. Zo komt tweevoudig Europees veldloopkampioene Fionnula Britton afzakken naar het Zilvermeer om mee te strijden met de Belgische veldlooptoppers.

Foto: Jasper Jacobs
Zal Zenobie zondag weer stralen? – Foto: Jasper Jacobs

Vorig jaar won de Ethiopische -die nog altijd aan het wachten is op een Nederlands paspoort- Sifam Hassan overtuigend de 4700m-lange cross bij de senioren vrouwen. Dit jaar is zij er niet bij, maar zal de Ierse Fionnuala Britton haar rol als topfavoriete invullen. Zij won immers in 2011 en 2012 het EK veldlopen en is na een mindere notering van vorig jaar (14de), gebrand op een betere prestatie dit jaar in Belgrado. Samen met Britton komt een hele nationale ploeg mee vanuit Ierland om te crossen in de Kempen. Van Veerle Dejaeghere wordt na vorige week weer wat verwacht. Ze toonde al dat ze over een goede vorm beschikt, maar ook Veerle Van Linden lijkt klaar voor een nieuw crossseizoen. Zenobie Vangansbeke beschikt schijnbaar over een mindere vorm dan vorig jaar, wanneer ze knap tweede werd in het zand van Mol achter de ongenaakbare Hassan. Verder maken belofte Imana Truyers en juniore Louise Carton voor het eerst hun opwachting dit seizoen.

Wat kan El Hachimi in Mol zonder de dag voordien een halve marathon te lopen? - Foto: Jasper Jacobs
Wat kan El Hachimi in Mol zonder de dag voordien een halve marathon te lopen? – Foto: Jasper Jacobs

Bij de mannen staat de topfavoriet nog niet op de inschrijvingslijst, maar wij hebben uit goede bron al vernomen dat hij zondag zal aantreden, Alex Kibet. Als hij over dezelfde benen beschikt als vorige week, lijkt hij veruit de favoriet. Natuurlijk is de 4500m van vorige week nog niet niet de helft van de 9200m die de lopers zondag op hun bord krijgen.  Abdelhadi El Hachimi ziet met deze langere afstand wel zijn kansen vergroten. Hetzelfde geldt voor andere Belgische toppers als Koen Naert, Lander Tijgat en Mats Lunders. Pieter-Jan Hannes komt zondag duidelijk met ambitie aan de start na een 3de plaats van vorig jaar. Hij moest dan enkel de niet-Belgen Kipkoech en Tasama laten voorgaan. Jeroen D’hoedt heeft intussen ook al laten weten dat hij genoeg hersteld is van zijn blessure en dus morgen zijn opwachting kan maken. Met Richard Douma en Mark Nouws komen er ook twee sterke Nederlanders naar Mol, al wordt het afwachten of zij het niveau van hun zuiderburen aankunnen.

Het progamma van de CrossCup in Mol is hier te bekijken, de deelnemerslijst (nog niet volledig) vindt u hier.