Liu Xiang kondigt dinsdag zijn afscheid aan. Dat zegt Sun Haiping, de coach van de succesvolle Chinese hordenloper. De inmiddels 31-jarige Xiang werd Olympisch kampioen, behaalde de wereldtitel en snelde naar het wereldrecord op de 110m horden.

Xiang werd plotsklaps één van de meest gevierde Chinese atleten toen hij in 2004 naar de Olympische titel stoof. Twee jaar later voegde hij daar met 12″88 ook het wereldrecord op de hoge horden bij. Toen hij een jaar later wereldkampioen werd in Osaka leek de weg open naar een Olympische titel in eigen land in 2008. Een achillespeesblessure gooide toen echter roet in het eten en Xiang moest – met tranen in de ogen – de aftocht blazen voor een volgelopen stadion.

Ook vier jaar later, in Londen, was een achillespeesblessure spelbreker in de jacht naar een hernieuwing van zijn Olympische titel. Xiang onderging een operatie aan de pees, maar een comeback op zijn oude niveau bleef uit. Deelname in Rio in 2016 had Xiang al eerder uitgesloten.