De Australische polsstokspringer Steve Hooker, Olympische kampioen van Peking, houdt ermee op. De 31-jarige Hooker kon het naar eigen zeggen niet meer mentaal opbrengen om te trainen. “Mijn hoofd wil niet meer mee”, aldus de gekrulde Aussie.

Hooker werd verrassend Olympisch kampioen polsstokspringen in Peking in 2008. De jaren nadien domineerde de Australiër de sport. Hij won goud op het WK in 2009 en was ook in 2010 op het indoor WK de beste. Met 6m06 is Hooker de derde beste polsstokspringer allertijden, na Sergey Bubka en kersvers indoor wereldrecordhouder Renaud Lavillenie.

Een knieblessure gooide in 2010 roet in het eten en Hooker haalde zijn oude niveau niet terug. Hooker plaatste zich wel nog voor de finale op de Spelen in Londen, maar haalde toen de openingshoogte niet. Ook na twee jaar kwam er weinig verbetering in de prestaties. Mentaal is het voor de Australiër intussen op. “Mijn hoofd wil niet meer mee. Ik ben nu klaar voor een volgende fase in mijn leven”, zegt Hooker.