Paul Tergat zag afgelopen zondag hoe zijn landgenoot Wilson Kipsang het wereldrecord op de marathon aanscherpte. De Keniaan Tergat is zelf voormalig wereldrecordhouder op de legendarische 42,195km. Hij liep zo’n tien jaar geleden, eveneens in Berlijn, naar 2u04’55, een tijd waar Kipsang zondag met 2u03’22 een goede anderhalve minuut onder dook. Maar dat de magische twee uurgrens ooit gesloopt wordt, dat gelooft IOC-lid Tergat niet.

Nadat Tergat vanuit Berlijn terug aankwam in zijn thuisland reageerde de tengere Keniaan als volgt. “Neem het maar van mij aan. Twee uur op de marathon is simpelweg onmogelijk. Vergeet het maar.” Dat er nog wat van de huidige recordtijd afkan, gelooft hij dan weer wel. “Maar sneller dan 2u03’10 zal het volgens mij niet worden”, klinkt de Keniaan.

Tergat was in elk geval vol lof voor Kipsang en zijn recente wereldrecord. “Hij liep een goed ingedeelde en slimme wedstrijd. Hij verbaasde me door zelfs met het mindere weer nog tijd terug te pakken op het WR-schema toen de hazen eruit gingen. Dat toont dat hij tot nog meer in staat is.”