Foto: Jasper Jacobs
Aaron Botterman – Foto: Jasper Jacobs

Op de ochtendsessie van dag twee van het EK voor junioren betraden vier Belgische atleten voor het eerst de arena. In het Italiaanse Rieti stond voor Margaux Quirin de kwalificaties voor het polsstokspringen op de agenda. 100mH-atlete Sarah Missinne en 800m-lopers Aaron Botterman en Stijn Baeten probeerden door de reeksen te komen.

Zeventien dames klaarden al hogere hoogtes dan Margaux Quirin (PR 4m00). Met een sprong over 4m05 kon ze zich echter rechtstreeks plaatsen voor de finale. De beste 12 atleten plaatsten zich sowieso.

Quirin geraakte niet aan haar seizoensbeste van 4m00. Ze faalde zelfs driemaal op 3m90. Net een hoogte te vroeg want met een 19e prestatie onder alle deelneemsters was een finaleplaats gaan vliegen.

De uitslag vindt u hier.

 

Met 16 snellere dames op de 100mH zou een halve finale voor Sarah Missinne (PR 13″78) een hele knappe prestatie zijn. In de tweede reeks van de eerste ronde trof ze echter maar één duidelijk snellere atlete. De tweede snelste atlete was, op papier, amper 10 honderdsten sneller. Met de 3 snelsten uit elke serie, aangevuld met 4 verliezende tijden, lagen er kansen.

Met 13″89 klokte Missinne uiteindelijk een vierde tijd in haar reeks. Ze moest bijgevolg de laatste reeks afwachten in functie van de verliezende tijden. De Gentse mocht uiteindelijk toch nog aan het juichen. Met een zestiende tijd onder alle deelneemsters mocht ze als laatste verliezende tijd mee naar de halve finales, later vandaag.

De uitslag vindt u hier.

 

Stijn Baeten kwalificeerde zich al vroeg op het jaar, op de B-meeting in Herentals, voor het EK en kon zich dus optimaal voorbereiden.Aaron Botterman moest langer de limiet najagen, maar met 1’49″22 liep de Gentenaar uiteindelijk nog 20 honderdsten sneller dan zijn collega. Met acht snellere atleten wordt het bikkelen voor een finaleplaats voor beide heren, al zijn er op de immer tactische 800m-reeksen natuurlijk mogelijkheden. Botterman trof in de tweede reeks van de 800m één van de topfavorieten, de Spanjaard Andujar. Baeten mocht starten in de laatste reeks, wat mogelijks interessant zou kunnen zijn met het oog op de vier verliezende tijden. De drie snelsten uit elke reeks plaatsten zich rechtstreeks.

Botterman schaarde zich bij die eerste drie. Met 1’51″50 moest hij zelfs amper 8 honderdsten toegeven op de Spanjaard Andujar. In de eerste drie reeksen liep niemand onder de 1’50″81. Dat kon mogelijks de vierde reeks en Stijn Baeten inspireren, maar werd het helaas uiteindelijk niet. De kop van de race passeerde zelfs amper sneller dan in de eerste drie series. De Fin Lampinen ging als 4e nog met een verliezende tijd door. Baeten werd teleurgesteld laatste in 1’53″72.

De uitslag vindt u hier.

 

Alle uitslagen vind je hier. Een live-stream vind je hier.