Twaalf landgenoten mochten vandaag het Givat Ram Stadium betreden voor de eerste dag van het EK voor junioren. Met temperaturen die vlot voorbij de 30 graden gingen, werd het extra puffen en zweten. Een handvol Belgen knokte zich toch naar de volgende ronde, maar voor de meerderheid zit het EK erop. De grootste pechvogel was zonder meer Rhune Vanroose die pijnlijk ten val kwam. Op de meerkamp kampeert Sennah Vanhoeijen na vier onderdelen op de vijftiende plaats.

Op de openingsdag van het EK voor junioren in Jeruzalem was de Belgische driekleur regelmatig te zien. Maar liefst elf landgenoten probeerden zich te plaatsen voor de volgende ronde. Vijf keer liep dat goed af, voor zes landgenoten zit het EK erop. Sennah Vanhoeijen was de twaalfde Belg in actie. Haar zien we logischerwijs morgen nog terug voor de tweede dag van de zevenkamp.

Wie als eerste voor een goede afloop zorgde, was Merel Maes. De hoogspringster die tot de medaillekandidaten behoort, hoefde niet eens voor de rechtstreekse kwalificatiehoogte van 1m88 te gaan. Met een sprong over 1m83 was haar finalestek verzekerd. Haar belangrijkste rivale Angelina Topic deed dat eveneens. De 16-jarige Maryna Kovtunova, die zowel in Kortrijk als Ninove te zien was en de voorbije weken in België trainde met haar landgenote Yaroslava Mahuchikh, zien we woensdagavond ook terug. In het speerwerpen pakte Ides Verhulst uit met 67m60, amper een meter onder zijn persoonlijk record. Hij trekt als negende naar de finale.

Op de 3.000m werd het een één op twee voor onze landgenoten. Mathis Lievens graaide het allerlaatste finaleticket weg met 8’33″81. Simon Jeukenne liep drie seconden sneller in de tweede reeks, maar kon zich daar niet bij de eerste acht scharen. Casper Lievens kon geen dubbelslag voor de gebroeders verwezenlijken. Op de 1500m viel hij in de slotronde terug naar de twaalfde plaats in 3’58″94. Ook Viktor Leenaert overleefde de reeksen niet met een tiende plaats. Régis Thibert breidt wel nog een vervolg aan zijn EK. Hij stoot als enige van het trio door dankzij een fraaie derde plaats, achter de Nederlandse wonderboy Niels Laros.

Bij de vrouwen was het na 1.100m quasi over en uit voor Nel Vanopstal. De rijzige atlete had geen snelle slotronde meer in de benen en finishte als zesde op twee plaatsen van de finale. Rhune Vanroose kende nog minder geluk. De steeplespecialiste maakte na een kleine kilometer een pijnlijke tuimelperte over één van de balken waardoor de acht finaleplaatsen gaan vliegen waren. Ondanks de val, hield ze toch nog een atlete achter zich. Een heel magere troost voor de AVLO-atlete die de tranen achteraf niet kon bedwingen.

Naast het geweld op de langere loopnummers, hadden we nog twee ijzers in het vuur op het korte werk. Némo Rase plaatste zich in twee stappen voor de halve finales van de 110m horden. In zijn eerste poging schoof de startblok weg waardoor zijn momentum meteen voorbij was. De jury zag gelukkig het technisch defect in en stond een herkansing toe in één van de latere reeksen. De Europese vice-kampioen bij de scholieren pakte die kans met beide handen en liep als derde over de streep in een snelle 13″74 (+2.3m/s), amper een honderdste boven zijn PR en voldoende voor een plaats in de volgende ronde. Killian Mersseman had op papier de vijfde tijd in zijn reeks van de 400m en hield zich aan de pikorde. Zijn vijfde plaats in 47″94 leverde hem geen plaats op in de finale.

Vanhoeijen sluit de eerste dag van de zevenkamp af als vijftiende. De meerkampster zette seizoensbestes neer op de 100m horden (14″39), het hoogspringen (1m68) en de 200m (25″54). Enkel in het kogelstoten bleef ze met 11m53 een halve meter onder haar beste vorm van dit seizoen. Er zijn echter nog heel wat posities speelbaar waardoor Vanhoeijen morgen nog steeds de top tien mag beogen.