Maandag begint in Jeruzalem het EK voor junioren. Van 7 tot 10 augustus bekampen de Europese junioren elkaar in Israël met de continentale titel als inzet. België stuurt een omvangrijke groep van negen dames en elf heren, aangevuld met vijf leden van de mannelijke 4x100m-estafletteploeg. We blikken vooruit en schatten voorzichtig in waartoe zij in staat zijn.

Hét uithangbord van de Belgische selectie is ontegensprekelijk Merel Maes. Zij keert net als vele anderen terug naar het Givat Ram Stadium waar ze vorig jaar ook het EK scholieren mocht betwisten. Toen pakte Maes de bronzen medaille. De hoogspringster kwam dit seizoen al tot 1m93 en evenaarde zo het Belgische juniorenrecord. Later deze zomer trekt ze ook naar het grote WK in Boedapest, maar eerst doet ze een gooi naar eremetaal in Jeruzalem. De topfavoriete is ze weliswaar niet omdat ook de Servische Angelina Topic aantreedt. Zij sprong 1m97 en is mondiaal de nummer zes van het jaar. Lola Lepère zal de polsstok ter hand nemen om zich over de lat te proberen manoeuvreren. Als Lepère richting de finale wil vliegen, zal ze bij haar PR van 4m04 in de buurt moeten komen.

Merel Maes – Foto: Peter Wagemans

Hoewel een grote delegatie atleten de trip naar Jeruzalem maakt, is de selectie dunbevolkt op de vlakke korte loopnummers. Killian Mersseman is in die categorie zelfs de enige die individueel aan de bak komt. Hij dook op de IFAM met 47″18 onder de limiet bij zijn eerste 400m van het seizoen. Daarmee heeft Mersseman de dertiende seizoenstijd van het veld op zijn naam staan. In de estafettes heeft België één team kunnen afvaardigen, bij de mannen op de 4x100m. Enkele dagen voor het sluiten van de kwalificatieperiode verzekerden Cédric Verschueren, Ibrahima Camara, Cédric Motieh en Luca Laurent zich in Mol nog van hun ticket naar Jeruzalem. Dat kwartet krijgt ook Stijn Van der Vreken mee.

Op de korte pistenummers met obstakels zijn de Belgen wel zeer talrijk aanwezig. Némo Rase, specialist op de hoge horden, werd vorig jaar Europees vicekampioen bij de scholieren. Met 13″73 als beste seizoenstijd wordt het weliswaar moeilijk om opnieuw bovenin mee te doen. Mimoun Abdoul Wahab – de derde van het BK – valt in Jeruzalem de lage horden aan. Dit seizoen kwam hij met 51″79 nog niet in de buurt bij het straffe PR dat hij vorig jaar op het junioren-WK in Colombia liep, 50″20. Als hij dat nog eens kan benaderen, wordt Abdoul Wahab van een kandidaat voor de finale plots een kandidaat voor de medailles. Op de 400mH heeft België daarnaast ook bij de dames twee ijzers in het vuur. Zoë Laureys, net als Rase zilveren medaillist op het EK scholieren vorig jaar, moet richting haar PR van 57″96 om in de finale te geraken maar bleef daar in een gekortwiekt seizoen vooralsnog een dikke seconde boven. Kylie Lambert liep dit seizoen 57″59 en komt zo met de vijfde inschrijvingstijd aan in Jeruzalem. Het BK leverde Lambert een zilveren plak op.

Némo Rase – Foto: Quinten Lafort

Op de (middel)lange afstand staat de huidige juniorenlichting bijzonder sterk in de breedte. In totaal vaardigt ons land negen deelnemers af op de 1500m, de 3.000m, de steeple en de 5.000m. Régis Thibert dubbelt zelfs en neemt zowel de 1500m als de 5.000m voor zijn rekening. De atleet van Herve had er ook nog de 3.000m kunnen bijnemen maar verkoos een evenwichtig toernooi. De grootste kansen lijken voor hem op de 1500m te liggen, waar hij met 3’42″88 als zevende aantreedt. Over 5.000m lijkt de top tien een correct mikpunt. Casper Lievens en Viktor Leenaert vergezellen Thibert tijdens de metrische mijl. Zij bevinden zich op papier middenin het pak.

De selectie van Casper Lievens is een mooi verhaal van broederliefde, want eigenlijk had hij pas de vierde Belgische tijd. Wetende dat zijn broer uit de boot dreigde te vallen, zette Mathis Lievens alles op alles om zich nog te kwalificeren op de 3.000m. Dat zou hem namelijk toelaten zijn plaats op de 1500m aan Casper te laten. Mathis volbracht zijn missie met glans waardoor de tweelingbroers nu samen in Jeruzalem staan.

Casper en Mathis Lievens – Foto: Peter Wagemans

Mathis Lievens en Simon Jeukenne staan op de seizoensranglijst in de buurt van de top tien op de 3.000m. Tristan Gevaert probeert op de 5.000m in de top 15 binnen te breken. Nel Vanopstal liep dit seizoen 4’19″84 op de 1500m en zal mikken op een finaleplaats. Charlotte Penneman trekt naar het EK met de vijfde tijd van alle deelnemers op de 3.000m. Net als Zoë Laureys en Merel Maes kent Penneman het klappen van de zweep al want met z’n drietjes waren zij er als scholier namelijk ook al bij op het EK junioren in Tallinn twee jaar geleden. Kersvers Belgisch kampioene 3.000m steeple Rhune Vanroose probeert in Jeruzalem halverwege het peloton te eindigen.

Sena Tay is met haar PR van 49m72 in het discuswerpen al erg dicht in de buurt gekomen bij de vijftig metergrens. Finale halen behoort met dat soort worp tot de mogelijkheden. Voor Alexander Anthonissen en Ides Verhulst speelt in het kogelstoten en het speerwerpen een vergelijkbaar verhaal, respectievelijk gaan zij naar 19m en 70m op zoek. Verhulst greep op het scholieren-EK vorig jaar nog net naast de medailles in een andere werpdiscipline, het discuswerpen. Sennah Vanhoeijen verdedigt het zwart-geel-rood in de zevenkamp en heeft daar de top tien in het vizier. Zij tankte vorige week vertrouwen door Belgisch kampioene te worden in het verspringen met een sprong van 6m06.

Alle info om het EK junioren op de voet te volgen vindt u hier!