Ook op de slotdag van het EK in Jeruzalem kon geen enkele landgenoot zich op het podium hijsen. De Belgische delegatie vist zo voor het eerst sinds 2003 naast het net op een EK in deze leeftijdscategorie. De Belgen die vandaag in actie kwamen, presteerden weliswaar op niveau. Sena Tay wierp haar discus knap naar de achtste plaats. In het polsstokspringen moest Lola Lepère slechts één plaats onderdoen. 

Merel Maes was binnen de Belgische selectie de grootste kanshebber op een EK-medaille. Het jonge hoogspringtalent werkte gisteren echter met koorts haar finale af. Met een zesde plaats bracht ze het er gezien de omstandigheden goed vanaf, maar bikkelen om de medailles was logischerwijs te veel gevraagd.

Daardoor stond het telraam op dit EK voor junioren na drie dagen nog op nul qua medailles. De slotdag bracht daar geen verandering in, al mocht dat ook niet verwacht worden van het drietal individuele atleten en de 4x100m-aflossingsploeg.

De jonge Belgian Falcons kwamen als eerste Belgen in actie. Stijn Van der Vreken, Ibrahim CamaraCédric Motieh en Luca Laurent brachten in die volgorde het stokje rond in 40″62. Hun bijhorende vijfde stek in leverde het kwartet geen finale op. Ze eindigden op een zucht van welgeteld drie honderdsten van de finale.

In de finale van het discuswerpen kon Sena Tay slechts één geldige poging op het scorebord krijgen. Meer had ze ook niet nodig om morgen mooi als achtste van Europa huiswaarts te keren. Met 49m12 bleef Tay 60 centimeter verwijderd van haar PR. Lola Lepère eindigde één plaats lager in de hiërarchie. Met haar polsstok wipte ze over 3m90. Nadien ging de lat naar PR-hoogte van 4m05. Lepère slaagde er niet meer in om de lat te overschrijden en eindigde zo als negende.

Lola Lepère – Foto: Jolien De Bock

Tristan Gevaert mocht als laatste de driekleur vertegenwoordigen tijdens de finale van de 5.000m. Hij zou normaal vergezeld worden door Régis Thibert, maar die moest net als voor de 1500m-finale verstek geven door koorts. Gevaert kon geen potten meer breken en eindigde met een achttiende plaats in de tweede helft van het pak (14’43″68). Het goud ging voor de tweede keer dit EK naar Niels Laros in 14’11″82. Eerder won de Nederlandse slokkop ook al de 1500m. Op de 800m en 3.000m had Laros eveneens startrecht, maar deze twee nummers liet hij wijselijk schieten. De 18-jarige atleet mag volgende week voor het eerst ook proeven van een WK bij de groten.