Acht Turkse atleten, waaronder een Olympisch zilverenmedaillewinnaar hamerslingeren, hebben positief getest op het gebruik van verboden middelen bij het EK teams vorige week in Gateshead, dat meldden verschilden lokale Turkse media. Turkije eindigde vorige week in de Super League nog 9de met 197,5 punten en wist zo zich van het behoud te verzekeren.

Nadat vorige maand al de Olympische goudenmedaillewinnares Alptekin geconfronteerd werd met een levenslange schorsing en ook de hordeloopster Yanit zo goed als zeker geschorst wordt, zit de atletiek in Turkije in een diepe crisis.

De hamerslingeraar Esref Apak, die nog goed was voor zilver op de Olympische Spelen in 2004 in Athene, is één van de acht atleten die positief is bevonden. Zo komt het aantal Turkse atleten die positief hebben getest op 24. “Ondanks onze zorgvuldige controle, kan een atleet doen wat hij wil. Wie doping gebruik moet worden gepakt en gestraft” , benadrukt ex-atleet en hoofd van de Turkse federatie Tarzi.