Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Steven Casteele wist zich bij de IFAM outdoor, op 1 juni in Oordegem, te selecteren voor het EK junioren. Dit EK gaat door van 18 tot en met 21 juli in het Italiaanse Rieti. De bijna 19-jarige student Ergotherapie snelde in de A-reeks van de 5.000m naar 14’14″55, een verbetering van zijn besttijd met net geen 20 seconden. Met deze chrono bleef hij zo’n 10 seconden onder de EK-limiet.

Casteele is al sinds zijn 8 jaar aangesloten bij KKS (Kortrijk), zijn eerste wedstrijd liep hij op zijn 5de. Enkele jaren geleden trok hij naar de Topsportschool in Hasselt, daar kwam hij terecht onder de vleugels van coach Roel Breugelmans. Intussen heeft hij al een mooi palmares bij elkaar gelopen. Bij de 2de jaars scholieren kroonde hij zich tot Belgisch crosskampioen. Bij de junioren won hij dan weer de CrossCup en werd hij 3de op het Belgisch crosskampioenschap. Zowel bij de scholieren als bij de junioren pakte hij de Belgische titel op de steeple. In 2012 legde hij bij het Vlaams kampioenschap alle cat. beslag op de zilveren medaille op de 3.000m steeple. Nog in 2012 werd hij 33ste bij het EK veldlopen voor junioren in Budapest. Maak verder kennis met deze beloftevolle afstandsloper.

Wat zijn je besttijden tot nog toe:
“Op de 1.500m: 3’58″66, 3.000m: 8’22″99, 5.000m: 14’14″55 en op de 3000m steeple: 9’22″60.”

Wat is je favoriete afstand…
“Mijn favoriete afstand is de 5.000m, maar de 3.000m doe ik ook wel graag.”

Wie zijn of waren je idolen in de atletiek…
“Als jeugdatleet keek ik op naar Tom Van Hooste en Tom Compernolle, later kwam daar ook Pieter Desmet bij.”

Wat zijn je sterke eigenschappen en wat zijn dan weer je mindere…
“Mijn uithoudingsvermogen, mijn doorzettingsvermogen en mijn wilskracht zijn mijn sterke eigenschappen. Mijn eindsprint is dan weer één van mijn mindere eigenschappen, dat is een werkpunt. Ook laat ik mij nog teveel wegduwen in de start uit schrik ten val te komen. Tijdens het zomerseizoen is mijn zelfvertrouwen meestal niet optimaal.”

Hoe verliepen je laatste twee trainingsweken voor de IFAM meeting…
“Tijdens de week van 20 tot en met 26 mei sukkelde ik met een contractuur in mijn kuit, als alternatieve training koos ik voor fietsen. Op 16 mei deed ik op de piste twee reeksen van 4x600m, tijdens de voorlaatste 600m is er iets in mijn kuit geschoten. Op woensdag 22 mei ben ik opnieuw beginnen joggen, daarna volgden op donderdag en vrijdag een duurloopje en op zaterdag stond er een 2 -> 4mmol training op het programma: 3.500m aan 3’40″/km, 2.500m aan 3’30″/km en 1.500m aan 3’20″/km. Zondag volgde er een herstelloop en op maandag deed ik mijn laatste intervaltraining in functie van de IFAM meeting: 5x1000m op mijn 5.000m tempo.”

Wat wordt het doel in Rieti en wat wordt het doel na het EK…
“Bij het EK voor junioren in Rieti hoop ik een goede prestatie neer te zetten, een plaats kan ik niet voorspellen. Een doel na het EK heb ik met mijn trainer nog niet vastgelegd, maar wellicht mikken we op een sterk resultaat bij het BK voor junioren begin september. Ik zou dit seizoen graag nog onder de 14’10” duiken, de 14′ grens doorbreken zal weliswaar nog niet voor dit jaar zijn.”

Je broer Mathijs is ook aan een sterk seizoen bezig, is er een sportieve strijd tussen jullie…
“Er is een gezonde strijd tussen Mathijs en ik. Vorig jaar had ik betere wedstrijden en dus ook betere tijden dan Mathijs, maar Mathijs doet nu ook vaker mee aan grotere wedstrijden. We proberen elkaar nu wel zo veel mogelijk te mijden op wedstrijden. Mathijs doet nu meer de steeple en ik doe nu de 5000m. Voor mij is het niet echt een doel om de snelste te zijn. Mijn doel was gewoon om de EK-limiet te lopen. Maar het is wel leuk om een snellere tijd te hebben. Maar bij Mathijs ligt dat misschien anders. Maar hij heeft dan de snelste tijd op de 3000m steeple.”

Hoe verloopt de combinatie atletiek met je 1ste jaar Ergotherapie aan de Howest in Kortrijk…
“De combinatie gaat wel, alleen is er soms een gebrek aan de motivatie om te studeren. Ik zou het liefst van mijn hobby mijn beroep maken, maar in de atletiekwereld is dat niet zo makkelijk.”

Waar zie je jezelf binnen 10 jaar en wat is je ultieme droom in de atletiek…
“Binnen 10 jaar hoop ik dat ik bij de Belgische top hoor en een plaatsje verwerven bij de Europese subtop zou tegen dan ook mooi zijn. Mijn ultieme atletiekdroom is deelnemen aan de Olympische spelen.”

 

Bedankt aan (sf) voor dit interview.