Voordat het EK veldlopen zondag effectief op gang wordt geschoten, peilen we even naar de verwachtingen van Steven Casteele. De atleet van KKS treedt in Chia aan bij de beloften. Het is overigens de laatste keer dat hij in deze categorie mag deelnemen.

In Roeselare strandde Casteele op een zevende plaats en werd hij vierde belofte. Een prestatie waarover hij zelf niet tevreden was. “Ik was zeer ontgoocheld, want op training liep het wél allemaal goed en dan net die dag ging het minder. Ik moest constant vechten tegen mijzelf, want sommige momenten liep ik echt vlot en andere momenten bolde het voor geen meter.” Uiteindelijk bleek een stevige verkoudheid de boosdoener te zijn, want ook op de volgende training zorgde dit euvel nog voor enige hinder.

Foto: Filip Bossuyt
Foto: Filip Bossuyt

Met deze tegenvallende prestatie was het dus vol spanning afwachten of hij alsnog een EK-ticket in de wacht zou slepen. “Als ze enkel zouden kijken naar de wedstrijd in Roeselare, was het logisch geweest als ik niet geselecteerd zou zijn. Maar als ze kijken naar vorige EK’s, waar ik toch steeds een degelijke wedstrijd liep en met een mooie plaats naar België terugkeerde, verdien ik zeker een plaats in de ploeg.” De voorbije drie jaar was Casteele een vaste waarde in de EK-selectie en liet hij met onder andere een 8e en 22e plaats enkele mooie resultaten optekenen.

Nu de verkoudheid van de baan is en de trainingen weer heel goed gaan, is het behalen van een plaats bij de eerste vijftien zijn doel. “Deze notering zal ook nodig zijn als we met de ploeg een medaille willen behalen.” Gezien de sterkte van de belofteploeg worden hen dan ook zeker medaillekansen toegekend. “Als iedereen echt loco loopt, om het met de woorden van Tim Moriau te zeggen, zit een podiumplaats er zeker in.” Er wordt niet alleen veel verwacht van de belofteploeg, ook enkele individuele atleten worden hoog in de ranglijst verwacht. “Isaac Kimeli zou normaal gezien het podium moeten halen. Louise Carton verwacht ik terug te zien in de top vijf, misschien zelfs op het podium. Ten slotte verwacht ik ook Jeroen D’hoedt ergens rond de vijfde plaats”, aldus Casteele