Dieter Kersten en Steven Casteele zijn op de Gouden Spike in het Nederlandse Leiden onder de EK-limiet gedoken op de 10.000m. Helaas voor het tweetal is de lichting zo sterk in ons land dat ze momenteel niet zullen afgevaardigd worden naar Berlijn. Op die Gouden Spike kwamen ook andere Belgen in actie met onder anderen Manon Depuydt, Dylan Owusu, Michael Somers en Margo Van Puyvelde.

De Gouden Spike in Leiden heeft een reputatie op het vlak van het organiseren van een 10.000m op piste. Dat mag gerust een zeldzaamheid genoemd worden. Vier landgenoten trokken naar onze Noorderburen om er 25 ronden af te leggen. Het viertal bestond uit Dieter Kersten, Steven Casteele, Michael Somers en Regis Thonon. Ze zouden in die volgorde over de streep bollen na 10.000m hard labeur.

Michael Somers, Regis Thonon en Steven Casteele (uiterst rechts)- Foto: Tomas Sisk

De tandem Kersten-Casteele bleef met respectievelijk 28’46″25 en 28’48″36 onder de gevraagde limiet van 28’49″71. Michael Somers bleef net boven die limiet met 28’50″17. Thonon was de enige Belg die niet onder 29 minuten kon duiken met 29’10″66. Kersten en Casteele hebben echter één probleem met het oog op Berlijn: Simon Debognies en Soufiane Bouchikhi hebben zich al verzekerd met snellere tijden. Bashir Abdi liep vorig jaar dan weer sneller en moet gewoon vormbehoud aantonen. Al blijft het een opsteker voor beide heren.

Voor Kersten was die chrono een positieve noot na enkele mindere wedstrijden.

“Voor het eerst in lange tijd voelde ik me terug goed tijdens een wedstrijd. Mijn afgelopen wedstrijden waren ronduit slecht, op het randje van beschamend. Het doet deugd om nu aan te knopen met een degelijk resultaat. Ik mag misschien niet naar Berlijn, maar mentaal is dit zeker een overwinning. Er zit zeker nog een snellere chrono in. In de buurt van 28’35 ligt binnen mijn mogelijkheden”, vertelde Kersten.

Bij de vrouwen liet Nina Lauwaert zich opmerken. Zij was na 25 ronden goed voor een chrono van 33’19″80. De EK-limiet bij de vrouwen is vastgelegd op 32’56″43.

Depuydt etaleert snelle benen

Op de 200m bij de vrouwen liep Manon Depuydt naar 23″73. Een deelname aan het EK in Berlijn vereist een tijd van 23″50. Dylan Owusu, die op zoek is naar de EK-limiet van 50″70, won de 400m horden, maar was niet tevreden met zijn eindtijd van 52″38.

Manon Depuydt – Foto: Peter Wagemans

“Dit stemt niet overeen met wat ik op training laat zien. Ik mag er me niet te druk om maken, maar het voelt zuur aan als ik weet wat mogelijk is. De komende weken worden druk, maar ik hoop op die uitschieter om me te plaatsen voor Berlijn”, aldus Owusu.

Bij de vrouwen was Margo Van Puyvelde, die wel al zeker is van een deelname aan het EK, de beste in 57″42. Een eerder matige chrono in vergelijking met haar toptijd van vorige week (56″34). Al kende de atlete de afgelopen weken een druk programma.

De uitslagen van de Gouden Spike kan u hier raadplegen.