Meervoudig Olympisch en wereldkampioen Kenenisa Bekele verblijft momenteel in Nederland, waar hij komend weekend aantreedt in Hengelo op de 5000m. De Ethiopiër plaatste zich pas nog voor het WK op de 10000m in Eugene, maar hoopt zich in Nederland ook op de halve afstand te plaatsen voor Moskou.

Kenenisa Bekele is inmiddels 30 jaar, maar kende vooral in zijn jonge jaren een bijzonder succesvolle carrière. Hij werd viermaal wereldkampioen en tweemaal olympisch kampioen op de 10.000 m. Op de 5000 m won hij eenmaal de olympische titel en eenmaal de wereldtitel. Bovendien veroverde hij alles bij elkaar ook nog eens elf wereldtitels bij het veldlopen. Hij is in het bezit van de wereldrecords op de 5000 en de 10000m. Na zijn dubbel gouden succes op de Spelen van Peking, ging het op en af met Bekele. Tal van blessures lieten regelmatige prestaties niet toe. Dit jaar is Bekele er echter op gebrand goed te presteren op het WK in Moskou.

Wat hij na het WK gaat doen, houdt Bekele nog even open. “Ik heb tal van wereldrecords, wereldtitels en olympische titels,” vertelde hij in een interview met Losse Veter. “Ik ben een legende in mijn eigen land maar er is nog één ding dat ontbreekt en dat is de marathon.” Zoals hij er nu naar kijkt, zou Bekele volgend jaar een debuut op de marathon overwegen. Het interview met Losse Veter in Nijmegen bekijk je hieronder.