Wie is Cedric Nolf? Je moet het maar eventjes googelen en je vindt het meteen. Voor wie daarin geen zin heeft, lees dan dit klein stukje hieronder en zeker het bijhorende interview. Cedric is een 23-jarige Zwevegemmenaar met al een diploma van Master of Science  in de Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen op zak. Wat voor ons iets belangrijker is, Cedric is een beloftevolle tienkamper. Met een beste van 7818 punten komt hij nog niet aan de 8519 punten van Hans Van Alphen, maar Hans is ook 7 jaar ouder. Vorig jaar trad de atleet van AZW voor het eerst aan op een groot toernooi, het EK in Helsinki. Door pijn aan de achillespezen moest hij daar, midden in de  tienkamp, opgeven. Ook het verder verloop van het seizoen werd hij regelmatig geveld door blessures en ziekte en daarbovenop kwamen nog eens zijn studies, wat het extra zwaar maakte. Dit seizoen heeft Cedric echter één groot doel: “Ik wil die 8000 punten-grens breken!”.

Lees hieronder het interview met Cedric Nolf.

Cedric Nolf begon deze winter zijn seizoen meteen goed met een titel op het BK voor Studenten. - Foto: Jörgen Lammens
Cedric Nolf begon deze winter zijn seizoen meteen goed met een titel op het BK voor Studenten. – Foto: Jörgen Lammens

Je bent deze winter onder meer 2de geworden op de Flanders Indoor, was je tevreden over die wedstrijd en hoe ging je indoorseizoen over het algemeen?

Er werd deze winter niet echt een punt gemaakt van wedstrijden, het belangrijkste was dat ik mijn fysieke basis een stuk breder en sterker ging maken. Dit was enkel mogelijk door weinig wedstrijden te doen en ononderbroken verder te trainen. Uiteindelijk werd er een micro-wedstrijdperiode ingelast om toch eens te kijken waar ik stond én om de langdurige periode van trainen even te onderbreken. Ik werkte toen 3 wedstrijden op 10 dagen af waarbij ik op alle proeven mijn persoonlijk record verbeterde (o.a. 7”04 op de 60m, 14m20 kogel en 7m58 ver). Een aangename bevestiging van de progressie die ik op training liet zien. Een tweede plaats op de driekamp tijdens de Flanders indoor was een leuk cadeau en een goeie motivator om te blijven investeren. Zo’n driekamp is trouwens een heel mooi initiatief om de meerkamp in België te ondersteunen en zou meer geprogrammeerd mogen worden.

Hoe gingen de trainingen deze winter, is er een verschil qua niveau met vorige winter?

Bij het starten van de Rio-Olympiade werden de lange termijn doelstellingen bijgestuurd en werd het werkingsproces geëvalueerd. Uiteindelijk werd de beslissing gemaakt om de samenwerking met Frank Vandaele te beëindigen en te trainen o.l.v. Michaël Van der Plaetsen (en Philip Gilson). Na een pechseizoen in 2012 en door het vernieuwde team was het even zoeken naar het juiste ritme. De nieuwe wind was welkom (en noodzakelijk) en al snel voelde ik dat de nieuwe aanpak loonde. Ik voel mij een atleet die “een upgrade gekregen heeft”, op alle vlakken heb ik een mooie stap voorwaarts gezet. Eén van de oorzaken hiervoor is dat ik simpelweg meer tijd heb om te trainen en rusten. Zo werd bijvoorbeeld het trainingsvolume opgetrokken van gemiddeld 5 trainingen per week, naar gemiddeld 8 stuks. Tot vorig jaar was het niet mogelijk om meer te trainen vanwege mijn full-time studieparcours.

Je bent na je indoorseizoen getrokken naar Stellenbosch voor een stage met Thomas Van Der Plaetsen en Jeroen Vanmulder. Hoe verliep deze stage? Hoever zit je nog van het niveau van Thomas?

Tijdens de maand maart trok ik inderdaad – en reeds voor de derde maal – met Thomas en Jeroen naar het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch. Ik heb het programma goed kunnen afwerken in quasi ideale omstandigheden. Als je dan ook kan terugkeren zonder fysieke ongemakken dan mag je spreken van een geslaagde stage.Wij verschillen nogal van elkaar als atleet. Thomas is fysiek meer het allround-springtype, Jeroen – in mijn ogen – een echte verspringer en ik eerder een allrounder. Elk type heeft zijn voor- en nadelen. 

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Theoretisch zit ik op een goeie 300 punten van het niveau van Thomas maar ik hoop natuurlijk deze kloof beetje bij beetje te dichten. De voornaamste reden voor dit verschil is, naast het aangeboren talent, te zoeken bij de trainingsarbeid. Thomas is terecht reeds een aantal jaar op een professionele manier aan het werken, terwijl ik eerst de kaart van mijn universitaire opleiding getrokken heb. Het grootste voordeel hierbij is dat ik nu een goede basis heb voor het leven na mijn atletiekcarrière. Hiertegenover staat dat ik tot nu toe altijd net uit de boot gevallen ben op vlak van ondersteuning en begeleiding. Stel dat ik mijn studiekeuze aangepast had aan mijn sportcarrière dan ging ik nu waarschijnlijk een stuk verder gestaan hebben op sportief vlak. Ook hier zijn het keuzes die je moet maken.

Naar welke wedstrijd werk je toe deze zomer? Wat is je grootste doel? Wanneer zal je tevreden kunnen terugblikken?

Deze zomer staat de Universiade in Kazan (Rusland) met rood omcirkeld op de planning. Daar hoop ik om een stuk beter te doen dan mijn 7818 punten op de Universiade in Shenzhen/China. Dit jaar is het doel om de 8000 punten grens te doorbreken, als dit dan ook op het juiste moment kan gebeuren dan zal ik op een goed seizoen kunnen terugblikken.

Tot slot, zien we je dit jaar weer terug in Götzis? 

De kans op een deelname aan de tienkamp in Götzis is eerder klein, maar er is al een alternatieve openingstienkamp voorzien op 8 en 9 juni in Kladno/Tsjechië (dit is net als Götzis ook onderdeel van de IAAF Combined Events Challenge-circuit.).

Veel succes!