bloedtransfusieDe Russische atletiek krijgt de komende maanden te maken met meer dopingzaken. Dat verklaarde Valentin Balachnitsjiov, baas van de Russische atletiekbond VFLA. De reden is dat het aantal controles fors omhoog is gegaan en de testprocedures steeds geavanceerder worden.

Amper een week nadat nog drie Russische atletes een fikse schorsing kregen kondigt de Russische atletiekbaas dus nog meer schorsingen aan. Niet toevallig gaan de controles de hoogte in net nu deze zomer in Moskou het WK atletiek doorgaat.

Heel wat controles die nu gedaan worden zijn zogezegde heronderzoeken van oude bloed- of urinestalen. “Het is wiskundig verklaarbaar”, zegt  Balachnitsjiov. “Hoe meer je test, hoe groter de kans dat atleten gepakt worden. Sommige landen testen amper 500 stalen per jaar. Wij gingen het afgelopen jaar boven de 3500 en plannen er binnenkort 4000 per jaar te doen.

“Bovendien wordt onze manier van testen steeds beter. We komen steeds dichter bij de waarheid. Ik verwacht daarom de komende tijd alleen maar meer positieve gevallen”, aldus Balachnitsjiov.

De Russische atletiekbaas ging nog verder. “Ik geloof bovendien dat er dringend enkele zaken ook in het Russische wetboek moeten veranderen. Dopingpraktijken zouden moeten berecht en behandeld worden door de politie.” Op die manier zouden dopingzondaars niet enkel tegen een schorsing en boete aan kunnen kijken, maar mogen ze bovendien vrezen voor een celstraf. “Ik geloof sterk dat we met dergelijke maatregelen doping in de sport een halt kunnen toeroepen.”