Atleten begeleiden op het hoogste niveau, daar komt veel meer bij kijken dan alleen maar loopschema’s opstellen. Daarom heeft het Runners’ lab Athletics Team in de loop der jaren een expertenwerking rond zich heen verzameld. We laten u kennis maken met vijf experts waarmee de leden van het team op intensieve basis samenwerken.

Stijn Bogaerts – Chief Medical Officer

De samenwerking met professor dokter Bogaerts van het Sportmedisch Advies Centrum (SMAC) in Leuven is nieuw. “Ik ga alle medische en paramedische aspecten als kinesitherapie, performance training, voeding, podologie, mentale begeleiding, etc. superviseren en coördineren”, aldus Bogaerts. “Ik ben vooral de spreekbuis tussen atleet en coach als het gaat om blessures of andere (para)medische problemen. Daarnaast ben ikzelf als sportrevalidatie-arts ook betrokken bij de specifieke begeleiding die we vanuit het SMAC aanbieden omtrent musculoskeletale problemen, waar Kathelijn Polspoel en Charlotte Luckx de twee betrokken sportkinesitherapeuten zijn.”

Stijn Bogaerts

“Stijn is een belangrijke schakel in ons toekomstig verhaal”, vertelt Tim Moriau. “Hij zal het medische verhaal beter gaan uitwerken en op dagelijkse basis opvolgen. Hij is het eerste aanspreekpunt voor de atleten en stuurt van daaruit de andere begeleiding, zoals de kinesisten, aan.” Dat Bogaerts de zaken nu coördineert wil overigens niet zeggen dat er voor blessuregerelateerde kwesties niet meer wordt samengewerkt met dokter Roel Parys.

Jan Olbrecht – Inspanningsfysioloog

Als inspanningsfysioloog van een hele resem internationale kampioenen uit binnen- en buitenland is Olbrecht al lang een bekende naam in de sportwereld. Ook het Runners’ lab Athletics Team werkt van bij de opstart met hem samen voor de lactaattesten. “Op basis van de VO2max (de capaciteit om zuurstof te verbruiken) en de VLaMax (de maximale capaciteit om lactaat aan te maken) kunnen we heel precies inschatten wat er nodig is om beter te presteren”, vertelt Olbrecht.

Jan Olbrecht

“De atleten doen vier tot zes keer per jaar een test om te checken of we nog op de goeie weg zitten. Ik voer heel uitgebreide gesprekken met Tim Moriau en zeg hoe ik het zou aanpakken om de vooropgestelde doelen te bereiken. In die discussies kruipt nog veel meer tijd dan in de testen zelf. Tim daagt mij ook uit. Het is niet iemand die knikt en zomaar uitvoert wat ik zeg. Ook los van de testen hebben we regelmatig contact, bijvoorbeeld als een atleet totaal anders dan verwacht reageert op een trainingsprikkel.”

“Uit lactaattesten die relatief simpel lijken, kan Jan enorm veel informatie puren”, zegt Tim Moriau. “Zijn protocol leert ook veel over het anaerobe systeem, terwijl veel testen alleen op het aerobe focussen. Hij zorgt er ook voor dat ik altijd goed blijf nadenken over wat ik doe. Niet dat ik de tempo’s die hij opgeeft één op één overneem, maar we discussiëren enorm veel over hoe we de trainingen kunnen aanpakken.”

Karolien Rector – Sportdiëtist

Als diëtiste is Karolien Rector onder meer verbonden aan GRIT Sports Clinic en voetbalclub Racing Genk. “Wie vragen heeft omtrent voeding of lichaamssamenstelling kan hiervoor bij mij terecht”, vertelt ze. “Voorbeelden van vragen die ik zoal krijg zijn:  ‘Hoe kan ik mijn voeding aanpassen in functie van mijn verschillende type trainingsdagen?’, ‘Hoe pas ik mijn voeding aan in functie van een wedstrijd?’, ‘Ik wil graag nog iets scherper staan voor mijn wedstrijd, hoe kan ik op een gezonde manier nog aan gewicht verliezen zonder verlies van spiermassa?’ of ‘Hoe kan ik mijn herstel bij blessure bevorderen?’ Met deze vragen ga ik dan aan de slag, rekening houdend met de individuele kenmerken van de sporter. Vaak resulteert dit in gepersonaliseerde voedingsschema’s. Daarna blijf ik beschikbaar voor de opvolging.”

Karolien Rector

“De atleten moeten heel goed weten hoeveel en wat ze moeten eten”, aldus Tim Moriau. “Bij de meeste atleten staat dat ondertussen redelijk op punt en kunnen we aan details werken, zoals supplementatie.”

Philip Cortvriendt – Krachtcoach

Cortvriendt kent u waarschijnlijk als atleet van het Runners’ lab Athletics Team. Hij trainde lang onder Tim Moriau en inmiddels onder Dennis Laerte. Maar hij is niet alleen atleet. “Sinds begin 2021 heb ik de rol van hoofd-krachtcoach opgenomen binnen het team, in samenwerking met Koen en Inge Bellemans van GRIT”, vertelt Cortvriendt. “Het belangrijkste aspect van deze samenwerking is dat we voor iedere atleet een plan uitstippelen dat complementair is met hun loopschema, en dat we een goede communicatie hebben met de coach en medische en paramedische begeleiding. Daarvoor gaan we ook gebruik maken van een professioneel platform waarbij we belangrijke data kunnen verzamelen en uitwisselen: Panega Sports.”

Philip Cortvriendt aan het werk als coach – foto: Runners’ lab Athletics Team

“Philip is anderhalf jaar geleden in onze werking gestapt”, vertelt Tim Moriau. “In eerste instantie kreeg hij de opdracht om bij Isaac Kimeli het technische- en krachtaspect te verbeteren. Ondertussen is dat naar zo goed als het hele team uitgebreid. Hij kent de atletiek door en door en kan goed inschatten welke atleet welke krachttraining nodig heeft. Bij een 800 meterloper is dat heel anders dan bij een marathonloper.”

Vincent Vanbelle – Sportarts

Voor de internistische kant van de medische begeleiding werkt het Runners’ lab Athletics Team al jaren samen met dokter Vanbelle, die ook tal van andere topsporters begeleidt. “Ik volg de bloedwaarden op en geef ook raad op vlak van periodisering”, vertelt Vanbelle. “Ik waak over de frisheid, vooral preventief aan de hand van bloedanalyses, en test de longfunctie. Mijn taak is om medische problemen te voorkomen, of op te sporen op te lossen, en dat allemaal binnen het kader van de antidopingregelgeving. Vaak komt een atleet naar mij met de melding ‘het gaat niet’. Dat is niet altijd eenvoudig op te lossen. Er kan een medische probleem zijn, overtraining, of bijvoorbeeld de VLaMax die te hoog of te laag staat. Ik moet wel zeggen dat mijn ogen zijn opengegaan door vanaf 2008 met de familie Borlée te werken. De impact van training zie je veel meer in het bloed dan velen denken.”

Vincent Vanbelle

“Op vlak van ziekte, infectie, bloedafwijkingen of fysiologische kwaaltjes is Vincent de specialist”, zegt Tim Moriau. “Daarnaast doen we om de twee tot drie maanden doen we een bloedtest om te kijken of zaken als ijzer of vitamine D op punt staan.”

Disclaimer: dit bericht komt er op basis van een sponsorovereenkomst.