Op eigen bodem lijkt het alvast wachten tot de maand mei alvorens het zomerseizoen kan beginnen. In de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Australië komt de atletiekzomer op kruissnelheid. Tara Davis bewees dat gisteren in Austin, Texas. Davis, twee weken geleden nog goed voor de beste wereldjaarprestatie in zaal in het verspringen, vloog naar een ‘collegiate record’ van 7m14. In Australië stond er met de Queensland Track Classic een wedstrijd mét toeschouwers gepland. Dat motiveerde enkele ‘Aussies’ om een olympisch ticket te bemachtigen.

Tara Davis mag zich op haar 21ste voorlopig de beste verspringster van het moment noemen. Dat bewees de Amerikaanse atlete die uitkomt voor de University of Texas gisteren in haar eigen staat. Davis verpulverde namelijk het ‘collegiate record’ van Jackie Joyner-Kersee (6m99) met een stevige 7m14. Davis, wiens PR in openlucht 6m71 bedroeg, is daardoor zowel de beste performer in zaal (6m93) als in openlucht van het moment. Alleen Malaika Mihambo (7m30 tijdens de WK-finale in Doha) en Brittney Reese (7m31 op de Amerikaanse trials in 2016) sprongen de afgelopen vijf jaar verder dan Davis. De Ghanees Benjamin Azamati was in Austin goed voor een stevige 9″97, waardoor hij zich de snelste Ghanees aller tijden mag noemen.

Minder verging het onze landgenoot Jonathan Sacoor op de Florida State Relays in Tallahassee. Sacoor kwam aan de start van de 400m, maar kon allerminst overtuigen met 47″75. Er is duidelijk werk aan de winkel bij de Belgian Tornado, die zijn traagste opener neerzette sinds hij als scholier zijn zomerseizoen begon met 49″67. Onze landgenoot won vervolgens nog de 4x400m met de Tennessee Volunteers in een tijd van 3’06″64.

https://twitter.com/TexasTFXC/status/1375573061571915778

Australiërs knallen in Queensland

Op Australische bodem stond met de Queensland Track Classic een wedstrijd gepland waar zelfs toeschouwers aanwezig mochten zijn. De ‘Aussies’ maakten gretig gebruik van de uitstekende gelegenheid. Rohan Browning dook eerder dit jaar al onder 10 seconden op de 100m, weliswaar gesteund door te veel meewind. Gisteren bewees de 23-jarige Browning wel dat hij op termijn zeker die magische grens kan doorbreken. Met 10″05 verzekerde hij zich alvast rechtstreeks van de Olympische Spelen in Tokio. Op de 800m bij de vrouwen doken zowel Catriona Bisset en Linden Hall onder de olympische limiet met respectievelijk 1’59″12 en 1’59″22. Bij de mannen was Peter Bol aan het feest in 1’45″48, al hoopte hij volop op een duik onder 1’45.