Thomas Van der Plaetsen begint als negende aan de tweede dag van zijn EK-zevenkamp in Glasgow. Niet de uitgangspositie waar hij op gehoopt had, maar er resten nog drie proeven om op te rukken. Volg alles hier op de voet via live-updates en een scoreprojectie.

20u50: In de afsluitende 1.000 meter rondt Thomas Van der Plaetsen zijn zevenkamp af met een zevende plaats in 2’48″30. Voor het klassement betekent dat een terugval naar de zesde plaats met 5.989 punten. Goud is voor de Spanjaard Urena met 6.218 punten, zilver voor de Brit Duckworth met 6.156 punten. De Rus Shkruenyov grijpt brons met 6.145 punten.

14u50: Reactie Thomas Van der Plaetsen na zes proeven in de zevenkamp

14u20: Finito. Onze landgenoot blijft 30 centimeter onder zijn persoonlijk record, de medailles zijn gaan vliegen. Zijn achterstand op schema PB blijft 185 punten. Het enige positieve nieuws is dat VDP in het klassement opschuift naar de vijfde plaats. Zijn achterstand op de bronzen positie, momenteel voor de Rus Shkurenyov, bedraagt 124 punten.

14u15: Van der Plaetsen is nog alleen in competitie, maar omdat hij 5m30 heeft overgeslagen, staat hij pas derde. Hij heeft er ondertussen twee missers opzitten op 5m40. Nog één poging rest hem om het laatste restje medaillehoop niet te moeten laten vliegen. Do or die.

14u05: Voor een vijfde plaats is VDP niet naar Glasgow gekomen, zo veel is duidelijk. De enige optie die hem nog rest, is risico’s nemen. Hij opteert daarom voor een straf rondje pokeren en skipt 5m30.

13u30: Van der Plaetsen moet zich goed voelen, want hij past op 5m10. Gaan we straks een alles- of nietspoging te zien krijgen om alsnog een kans de maken op de medailles? Afwachten. Feit is dat er enigszins verrassend nog zes atleten in wedstrijd zijn.

13u57: VDP mist twee keer op 5m20. Spanning troef, maar hij doet het bij de derde beurt!

13u23: Oef! De eerste horde is genomen. VDP gaat bij zijn eerste beurt over zijn aanvangshoogte, 5m00. Er zijn nog altijd zeven atleten in competitie, dus het polsstokspringen is nog lang niet gewonnen.

13u00: Het polsstokspringen, het voorlaatste onderdeel van de zevenkamp, is ondertussen 45 minuten aan de gang. De lat ligt op 4m90, Van der Plaetsen begint pas op 5m00. Helaas voor onze landgenoot zijn nog al zijn concurrenten in competitie.

11u20: De chrono van Van der Plaetsen op de horden, 8″29, is goed voor een zevende plaats over de twee reeksen heen. De Spanjaard Jorge Urena maakt indruk met 7″78. Urena is ook de nieuwe leider in het klassement. VDP is achtste op 247 punten van de Spanjaard.

11u15: De eerste meters van Thomas Van der Plaetsen op de 60 meter horden zijn prima, daarna heeft hij het iets moeilijker om het goeie ritme te behouden. Hij finisht als tweede in de eerste reeks. Zijn chrono is 8″29, waardoor hij alweer wat extra achterstand oploopt ten opzichte van zijn persoonlijk record. De achterstand op schema PB bedraagt nu 185 punten.