Naast de Belgische successen op het EK indoor waren er ook héél wat knalprestaties van buitenlandse atleten. Het werd een zinderende atletiekavond in het Schotse Glasgow met onder meer de finale in het polsstokspringen bij de mannen, de 60m bij de mannen en vrouwen en de 3.000m bij de mannen. Een beknopt overzicht van een goedgevulde atletiekavond waarin de Noren, Nederlanders en Polen het uitstekend deden.

Tamberi duldt geen tegenstand in hoogspringfinale

Het hoogspringen bij de mannen leek op voorhand al beslist, aangezien de Italiaan Gianmarco Tamberi de afgelopen weken ruim beter was dan zijn Europese concurrenten. Dat was tijdens de finale niet anders. De Griek Konstadinos Baniotis en de Oekraïner Andrii Protsenko legden een gelijkaardig parcours af tot en met 2m26. Beide heren zouden sowieso hoger moeten springen dan 2m29, aangezien Tamberi tot en met die hoogte volledig foutloos bleef. De lat ging naar 2m32, een hoogte waar de flamboyante Italiaan met de half geschoren baard als enige over zou vliegen. Op 2m34 en 2m36 wou het niet lukken, al was zijn laatste poging op 2m36 erg nipt. Met zijn 2m32, goed voor de beste Europese jaarprestatie en het goud, kan Tamberi opnieuw toewerken naar het zomerseizoen. Goed nieuws dus voor de hoogspringfans, aangezien de carrière van de 26-jarige atleet vorig jaar nog aan een zijden draadje hing. De ambiance komende zomer is bij deze alvast verzekerd.


Jakob Ingebrigtsen op weg naar historische dubbel

Jakob Ingebrigtsen is nog altijd maar 18 jaar én toch gaat de Noor morgen op zoek naar zijn tweede gouden plak op het EK indoor. Ingebrigtsen controleerde de 3.000m in het gezelschap van zijn broer Henrik. De eerste kilometer werd aan ‘pedestrian pace’ afgelegd, wat alleen maar slecht nieuws betekende voor de concurrenten van de Noren aangezien zij over een geweldig eindschot beschikken. Bij het ingaan van de laatste kilometer vonden de broers het welletjes geweest. Het was aanvankelijk Henrik die het tempo maakte, maar Jakob zou het slotakkoord voor zijn rekening nemen. Chris O’Hare, de Schot in Britse kleuren, zat de oudste van de twee Ingebrigtsens ondertussen op de hielen. Jakob was toen al lang gaan vliegen. Na een laatste 400m in 54 seconden liet de Noor de klok stoppen op 7’56″15.


De strijd om het zilver ging gepaard met het nodige stunt- en vliegwerk, aangezien Henrik Ingebrigtsen zich als een dolfijn over de meet gooide. Het mocht echter niet zijn, aangezien O’Hare voor eigen volk het zilver behaalde. Het verschil tussen beide heren bedroeg uiteindelijk slechts drie duizendsten van een seconde! Morgenavond kan Jakob Ingebrigtsen tijdens de 1500m opnieuw een dubbel realiseren, net zoals op het EK outdoor in Berlijn waar hij de 1500m en de 5.000m op zijn naam schreef. Laura Muir lijkt na gisteren op koers om die dubbel bij de vrouwen te realiseren.

Wojciechowski verschalkt titelverdediger en landgenoot Lisek

In het polsstokspringen bij de mannen ontbraken heel wat grote namen. Het podium van het EK in Berlijn (Armand Duplantis, Timur Morgunov en Renaud Lavillenie) kwam niet in actie in Glasgow. Daardoor leek de weg naar de zege open te liggen voor het Poolse duo Lisek-Wojciechowski. Piotr Lisek, dé man in vorm, was vorige week nog goed voor de beste wereldjaarprestatie van 5m93. Hij leek daardoor de te kloppen man te gaan worden. Vijf heren gingen over 5m65, vervolgens ging de lat naar 5m75, waar de Griek Karalis en de Italiaan Stecchi halt hielden. De medailles zouden verdeeld worden onder de twee Polen en de Zweed Svärd Jacobsson.

Het Zweedse liedje duurde echter niet lang, aangezien de Polen hun meesterschap etaleerden door meteen over 5m80 te gaan. Jacobsson werd naar 5m85 gedwongen, maar zou daar nog twee keer falen. Op 5m85 schoot Lisek opnieuw meteen raak, in tegenstelling tot Wojciechowski die daardoor hoger zou moeten. Op 5m90 verbaasde de 29-jarige Wojciechowski zijn landgenoot door in de tweede poging over die hoogte te gaan. De twee jaar jongere Lisek kon alleen maar toekijken. De lat ging nog naar 5m95, al wist Lisek dat de strijd gestreden was. De regerende Europese kampioen gaf zijn titel echter met plezier door aan zijn landgenoot.


Warholm evenaart Europees record van Schönlebe

De 400m bij de mannen kreeg met Karsten Warholm en Oscar Husillos twee kleppers van formaat aan de start. Warholm, de regerende wereldkampioen op de lage horden, ging op zoek naar een topchrono. Husillos, die op het WK indoor in Birmingham even de wereldtitel in handen had met ene absolute topchrono van 44″92, om vervolgens gediskwalificeerd te worden, zou de uitdager van dienst moeten zijn. Al liet Warholm van bij de start merken dat niemand hem zou inhalen. De Viking vloog over de piste en zou na 45″05 finishen, een evenaring van het Europees record van de Oost-Duitser Thomas Schönlebe. Husillos finishte na 45″66, een verbetering van het Spaanse record. De derde plaats leek te gaan naar Luka Janezic, al had de Sloveen niet gerekend op de terugkeer van een ongelooflijk sterke Tony Van Diepen. Onze noorderbuur bezorgde de Nederlanders met een nationaal record van 46″13 een tweede bronzen medaille, na die van Lisanne De Witte bij de vrouwen.


Swoboda en Volko terechte winnaars op 60m

Het Nederlandse feestje was nog lang niet afgelopen, aangezien Dafne Schippers en Joris Van Gool absoluut medaillekansen hadden op het kortste sprintnummer. Schippers, die vorige week nog van een trapje viel, moest in de finale alleen de ontketende Poolse Ewa Swoboda voor zich dulden. Swoboda kon met haar geluk geen blijf na een 7″09 durende machtsontplooiing. Schippers bleeft met een seizoensbeste van 7″14 de Britse titelverdedigster Asha Philip met amper één honderdste voor. De Zwitserse Mujinga Kambundji, die naar Glasgow als topfavoriete trok, werd slechts vijfde in 7″16.

Bij de mannen werd het uitkijken naar wat de Nederlander Joris Van Gool kon presteren. Van Gool liep zijn EK-limiet op de IFAM Indoor en toonde tijdens de reeksen en de halve finales dat hij zeker kans maakte op een medaille. Uittredend Europees kampioen, de Brit Richard Kilty, kon tijdens de races voorafgaand aan de finale niet echt overtuigen. Kilty kreeg overigens een wildcard van de organisatie, aangezien hij door de Britten zelf niet geselecteerd werd. De Brit kreeg de afgelopen jaren af te rekenen met zware blessures, waardoor hij maar nipt fit geraakte om in zaal in actie te komen. Kilty zou met zijn wildcard toch vierde worden in een relatief trage finale, waarin de Slovaak Jan Volko het haalde in 6″60. De afgelopen EK-finales was gemiddeld 6″50 nodig voor winst. De Turk Emre Zafer Barnes snelde naar het zilver op één honderdste van Volko, gevolgd door, jawel onze noorderbuur Van Gool in 6″62. Medaille vier dus voor de Nederlanders en morgen maken ze met Nadine Visser op de 60m horden absoluut kans op een vijfde medaille.