Piotr Lisek en Sam Kendricks hebben op de All Star Perche in het Franse Clermont-Ferrand van zich laten horen. Tijdens de polsstokcompetitie, georganiseerd door niemand minder dan Renaud Lavillenie, gingen beide heren over 5m93. Goed voor een verbetering van de beste wereldjaarprestatie van Armand Duplantis met welgeteld één centimeter. Maar liefst acht atleten gingen overigens over 5m70 in Clermont-Ferrand, letterlijk hoogstaand dus. Bovendien werd het bij de vrouwen ook een pittige competitie.

Renaud Lavillenie moest met pijn in het hart afhaken voor zijn All Star Perche door een knieblessure, maar met kleppers van formaat zoals de Pool Piotr Lisek en de Amerikaan Sam Kendricks kon de Franse wereldrecordhouder in zaal op twee oren slapen. Zij waren echter niet de enige grote namen, aangezien ook regerend olympisch kampioen Thiago Braz, het Australische supertalent Kurtis Marschall en de Pool Pawel Wojciechowski present tekenden. De Italiaan Claudio Stecchi zou zich ook bij dat kransje grote namen vervoegen, nadat hij over 5m80 ging. Iets wat bovenstaande heren allemaal deden in Clermont-Ferrand.

Piotr Lisek – Foto: Florian Volk

Marschall, nog altijd maar 21 jaar oud, deed nog een stuk beter met een sprong over 5m87. Een groot PR voor de opvolger van Steven Hooker, de voormalige olympische -en wereldkampioen voor Australië. Voor de winst was echter meer nodig, waardoor de lat naar 5m93 ging. Wat een verbetering zou zijn van de beste wereldjaarprestatie van Armand Duplantis met één centimeter. Twee heren klaarden de klus op die hoogte, met name Piotr Lisek en Sam Kendricks. Lisek had één beurt minder nodig, aangezien Kendricks pas in zijn ultieme derde poging die hoogte wist te overschrijden. De lat ging vervolgens nog naar 6m03, maar daar kregen beide heren telkens drie kruisjes achter hun naam. Al hadden ze de vierduizend toeschouwers wel een heus spektakelstuk gegund op die manier.

Ook de vrouwen vliegen op hoog niveau

De vrouwen mochten niet onderdoen voor hun mannelijke collega’s. Maar liefst vijf atletes sprongen over 5m65. Twee van die vijf atletes, de onder een neutrale vlag uitkomende Anzhelika Sidorova en de Zweedse Angelica Bengtsson, zouden na een resem sprongen de winst delen. Beide dames gingen over 4m81, om vervolgens op 4m87 de wedstrijd te staken. Voor Bengtsson, de voormalige wereldkampioene bij de scholieren en junioren, was het resultaat een fameuze opsteker. De Zweedse deed namelijk zomaar even 11 centimeter beter dan haar PR in zaal. Outdoor blijft de ondertussen 25-jarige atlete steken op 4m73. Na een gedeelde eerste plaats was er ook een gedeelde derde plaats. Het brons was weggelegd voor de Franse Ninon Guillon-Romarin en de Canadese Alysha Newman, die goed waren voor 4m73. Die hoogte was goed voor een Frans record voor Guillon-Romarin.