Vrijdag staat met de Diamond League van Monaco zonder twijfel dé meeting van het zomerseizoen gepland. De organisatie heeft alles in het werk gesteld om de absolute wereldtop naar de stadstaat te krijgen en dat is hen zonder twijfel gelukt. Er wordt volop op WR’s gejaagd met een hoofdrol voor Joshua Cheptegei, Sifan Hassan, Donavan Brazier, Yulimar Rojas en Armand Duplantis.

Het mag gezegd worden: wat de organisatie van de Diamond League in Monaco klaarspeelt in coronatijden is ronduit indrukwekkend. Het deelnemersveld kan doorgaan voor een klassieke Diamond League, want gezien de huidige omstandigheden ondenkbaar leek. Dat de wereldranglijsten na vrijdagavond aan vernieuwing toe zijn, lijdt geen twijfel.

Wereldrecordhouder in zaal Armand ‘Mondo’ Duplantis kijkt tijdens het polsstokspringen recht in de ogen van wereldkampioen Sam Kendricks. Olympisch kampioen Thiago Braz is de outsider van dienst in een wedstrijd waarin Ben Broeders een gooi doet naar een verbetering van zijn eigen BR (5m76). Afgelopen zondag flirtte de atleet van DCLA al met 5m77 op de Brussels Grand Prix. De beste wereldjaarprestatie van Duplantis bedraagt voorlopig nog 5m94, al lijkt een sprong van zes meter of meer in de maak. Het WR in openlucht van 6m14 klinkt in dit bijzonder jaar te hoog gegrepen, al weet je maar nooit met Duplantis.

Donavan Brazier (centraal) – Foto: Etienne Fiacre

Op de 800m wil wereldkampioen Donavan Brazier een gooi doen naar het WR van ene David Rudisha. Die laatste was op de Olympische Spelen van Londen in 2012 goed voor een onwaarschijnlijke 1’40″91. Het PR van de Amerikaan bedraagt sinds het WK in Doha 1’42″34. Met namen zoals Amel Tuka en Ferguson Rotich aan de start wordt het ook uitkijken naar wat zijn concurrenten kunnen klaarspelen. In het hinkstapspringen wordt welgeteld naar één vrouw uitgekeken. Yulimar Rojas was afgelopen winter goed voor het WR in zaal en is met 15m41 de tweede performer aller tijden in openlucht. Vrijdag gaat Rojas op zoek naar het 25 jaar oude WR (15m50) van de Oekraïense Inessa Kravets. Hoogspringsters Yaroslava Mahuchikh en Yuliya Levchenko moeten nog (officieel) over twee meter vliegen deze zomer. Levchenko klaarde die klus al, maar haar resultaat werd niet gehomologeerd. De Oekraïense landgenotes krijgen het gezelschap van meerkampster Katarina Johnson-Thompson.

Karsten Warholm – Foto: Jeroen De Meyer

Karsten Warholm was op de Impossible Games in eigen Oslo goed voor de beste prestatie aller tijden op een 300m horden. De vraag rest dus of de Noor zich ook kan bewijzen op zijn klassieke 400m met hindernissen. Warholm opende vorig jaar zijn zomerseizoen met 47″85. De Turkse vice-Europese kampioen Yasmani Copello is zijn voornaamste tegenstander in Monaco. Op de vlakke baanronde bij de vrouwen krijgt Femke Bol een uitgelezen kans om zich in een internationaal veld te tonen. Onze noorderbuur zal onder meer een vette kluif hebben aan Wadeline Jonathas, die op het WK in Doha net naast het podium viel. Het Nederlands record op de 400m is in handen van Lisanne De Witte met 50″77, Bol heeft 51″13 achter haar naam staan.

Op de 5.000m wil de Oegandees Joshua Cheptegei het schijnbaar onmogelijke verwezenlijken, namelijk het WR van zijn teamgenoot bij het NN Running Team, Kenenisa Bekele, aanscherpen. Bekele was in 2004 goed voor een waanzinnige chrono van 12’37″35. Cheptegei moet voorlopig 20 seconden toegeven op die chrono. Op de weg is de wereldkampioen in het veld en op de 10.000m in het bezit van het WR over vijf kilometer. De snelste 5.000m van de afgelopen jaren was die van Selemon Barega tijdens de AG Memorial Van Damme van 2018. Barega klokte toen af na 12’43″05. Er is ook een wedstrijd in de wedstrijd tussen een reeks Europeanen met onder meer Jimmy GressierJulien Wanders en Mike Foppen.

Joshua Cheptegei – Foto: Erik Van Leeuwen

Ook de 5.000m bij de vrouwen kan spektakel opleveren. Sifan Hassan, die in het bezit is van het ER op de afstand, wil namelijk in de buurt van het WR van Tirunesh Dibaba (14’11″15) komen. In haar zog gaan Beatrice ChepkoechHellen Obiri en Konstanze Klosterhalfen op zoek naar topchrono’s. Vorig jaar was Hassan, die gisteren haar komst naar de AG Memorial Van Damme bevestigde, goed voor het WR op de mijl in Monaco. De 1000m bij de vrouwen belooft eveneens een speciale race te worden. Met Halimah Nakaayi en Raevyn Rogers verschijnen de nummers één en twee van het WK in Doha op de 800m aan de start. Zij krijgen mooi Europees gezelschap van Jemma Reekie, Laura Muir en Ciara Mageean.

De 1500m kan zomaar een heruitgave van vorig jaar worden aangezien de Keniaanse wereldkampioen Timothy Cheruiyot present tekent. De Keniaan, die vorig jaar oppermachtig was in Monaco, zal echter moeten opletten voor twee broers uit Noorwegen. Jakob en Filip Ingebrigtsen hebben zich namelijk meer dan een maand op hoogte voorbereid voor komende vrijdag. Het Noorse duo wil maar wat graag onder de magische grens van 3’30 duiken. Noah Lyles wil op de halve baanronde orde op zaken stellen, aangezien zijn landgenoot Kenny Bednarek de beste wereldjaarprestatie in handen heeft met 19″80. Het PR van de wereldkampioen bedraagt 19″50. Op de hoge horden bij de mannen wordt het ook smullen, aangezien de beste performer van 2020, Andy Pozzi, het gezelschap krijgt van wereldkampioen Grant Holloway en Orlando Ortega.

Timothy Cheruiyot – Foto: Golazo